bezárás

Elérhető adatbázisok

Előfizetett adatbázisok

Az előfizetett adatbázisok csak a Magyar Képzőművészeti Egyetem hálózatán belülről érhetőek el. Az egyetem oktatói VPN használatával távolról (pl. otthonról) is elérhetik adatbázisokat. Hallgatóknak a JSTOR és ARTSTOR adatbázisokhoz tudunk egyéni távoli hozzáférést biztosítani - lásd az egyes adatbázisok ismertetésénél.
Az adatbázisok eléréséhez segítséget a könyvtárosok tudnak nyújtani a konyvtar@mke.hu email címen.
 

Oxford Art Online

- Az adatbázisba bejelentkezni a https://www.oxfordartonline.com/ oldalon keresztül lehet.
- Többek között tartalmazza a Grove Dictionary of Artot, valamint a Benezit Dictionary of Artists-ot és az Oxford art reference köteteket is (pl. Encyclopaedia of Aesthetics). Ezekben külön is lehet keresni, de a főoldali találati listában is benne vannak.
- A keresés szakterület, médium, korszak, régió, helytípus és foglalkozás (kiadó, akadémikus, művész, mecénás, stb.) szerint is lehetséges.
- Finomított kereséssel lehet keresni képre is, illetve akár konkrét publikálási dátumra.
- A találatokat lehet menteni, nyomtatni, emailben átküldeni, sőt egyetlen gombnyomással a hivatkozást lementeni akár többféle (pl.: APA, MLA és Chicago) stílusnak megfelelően is.
- Különböző összeállított guide-ok (subject guides, collection guides) segítik a forráskutatást.
 

Artstor Digital Library

- távoli hozzáférést biztosító személyes felhasználói nevet és jelszót a címen lehet kérni.
- képek, vagy képrészletek elmentéséhez külön regisztráció szükséges, ami a főoldalról https://library.artstor.org/#/ néhány perc alatt elvégezhető. A regisztráció öt hónapig él, utána meghosszabbítható.
- Körülbelül 300 köz,-és magángyűjtemény anyagából több, mint 2,5 millió nagyfelbontású, kiváló minőségű képet tartalmaz, melyek részletesen adatoltak.
- Hátrány, hogy csak kisformátumú „jpg” fájlként menthetőek a képek, de a méretük így is elég nagy ahhoz, hogy prezentációkba, szakdolgozatokba, szemináriumi dolgozatokba fel lehessen használni őket.
- Előny, hogy a nagyfelbontású képek egyes részletei is elmenthetőek.
- Az egyszerű keresésen kívül természetesen összetett keresésre is lehetőség van, tárgyszavak, témák, gyűjtemények, korszakok és földrajzi régiók alapján is lehet keresni.
 

JSTOR

A JSTOR adatbázisok a http://www.jstor.org/ oldalon érhetőek el.
Bejelentkezéshez jelszót kérni a címen lehet. Kérjük, hogy a bejelentkezési adatokat ne tegyék közre publikus felületen, és ne küldjék tovább nem MKE polgároknak.

- mintegy 12 millió tanulmány (folyóiratban megjelent publikáció és könyvrészlet) teljes szövege található meg benne
- interdiszciplináris kutatásokra kifejezetten alkalmas, több, mint 70 tudományterületet ölel fel
- kulcsszavas kereséssel lehet benne tájékozódni, a találatokat dokumentumtípus, nyelv, a megjelenés dátuma, cím, ISBN, témakör szerint lehet szűkíteni
- a találatokat „pdf” formátumban lehet menteni, a mentett dokumentum legelső oldalán pedig automatikusan megjelenik a hivatkozáshoz szükséges minden adat

 

Egyéb adatbázisok

Az Akadémiai Kiadó szótárai

Regisztráció nélkül, ingyenesen használható szótárak, amelyek minden nyelven alapszókincset tartalmaznak: angol, német, francia, olasz, spanyol. Regisztrációt követően ingyenesen használható szótárak: kínai, szlovén. Az előfizetéses szótárak próbaverziói is ingyenesek, a 2 órás, ingyenes próbaverziók regisztráció és belépés után érhetők el.
 

NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archivum)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára NAVA-pontként működik. A csak NAVA-pontokon elérhető anyagok az egyetem hálózatán belülről, vagy VPN használatával érhetőek el.
 

Szabadon elérhető külföldi művészeti adatbázisok:

Google Art Project – Google Arts & Culture: https://artsandculture.google.com/?hl=en
Heilbrunn Timeline of Art History: http://www.metmuseum.org/toah/
Web Gallery of Art: http://www.wga.hu/index.html
 
 

Szabadon elérhető magyar művészeti adatbázisok:

Képzőművészet Magyarországon: http://www.hung-art.hu/
Digitális Képarchívum: http://keptar.oszk.hu/
Budapest-Képarchívum: https://bpkep.fszek.hu/
Hungaricana közgyűjteményi portál: https://hungaricana.hu/hu/
Magyar Nemzeti Digitális Archívum: https://mandadb.hu/
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének digitalizált kiadványai: https://mi.btk.mta.hu/hu/kiadvanytar
 
 

További adatbázisok

 
 
 
Az EISZ portálon található egy rendszeresen frissülő gyűjtemény a koronavírus-járvány idején szabadon hozzáférhető online szakirodalmi forrásokról:  http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/378-a-koronavirus-jarvany-ideje-alatt-szabadon-hozzaferheto-nemzetkozi-szakirodalmi-forrasok.html
 
 
Az adatbázisok eléréséhez segítséget a könyvtárosok tudnak nyújtani a konyvtar@mke.hu email címen.