bezárás

A Művészeti Gyűjtemény részvétele az AthenaPlus európai uniós projektben


A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény részvétele az AthenaPlus európai uniós projektben

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Gyűjteménye a Schola Graphidis Művészeti Gyűjteménnyel együtt csatlakozott 2015-ben az AthenaPlus európai uniós projekthez. A két gyűjtemény a 18-20. századi magyar képző- és iparművészet művészeti oktatási szegmenséhez kapcsolódó műtárgyakat őrzi és gyűjti, s mint ilyen, kiemelkedő muzeális állománnyal rendelkezik.

 
A Magyar Képzőművészeti Egyetem AthenaPlus-projekthez történő partneri csatlakozásával a művészeti gyűjtemények számára lehetővé vált a műtárgyállomány egy részének nemzetközi szintű bemutatása.
 
A Művészeti Gyűjtemény a projekt keretében 3.500 digitális rekord szolgáltatását vállalta, amely hamarosan az europeana.eu honlapján válik nyilvánossá. A digitális rekordok a gyűjtemény 19. század végi és 20. század eleji grafikai és fotográfiai állományából mutatnak be válogatást. 
 
A két gyűjtemény továbbá részt vett a múzeumi tartalmak megjelenítését és kulcsszavazását célzó kísérletben ("Visualization and Indexing of Museum Content"), amelynek elsődleges célja a műtárgyak LIDO-alapú, gazdagított leírása volt. Ebben a kísérletben 100, a gyűjtemények szempontjából reprezentatív műtárgy, így 18-19. századi rajzok, 19. századi ornamentika lapok és 20. századi történeti fotográfiák gazdagított tartalmú leírását vállalta.