bezárás

Ligeti Antal kiállítása

Ligeti Antal

A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézet tisztelettel meghívja Önt

LIGETI ANTAL
(1823-1890)
A természettanulmánytól a mesterműig című kiállításának megnyitójára.
2007. november 8-án 18 órára
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termébe
A kiállítást megnyitja: Keserű Katalin művészettörténész
A kiállítást megtekinthető: 2007. december 15-ig
hétfő - szombat: 10.00 - 18.00
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem
(Andrássy út 69-71. 1062 Budapest)

A kiállítás kurátorai: B. Majkó Katalin, Radványi Orsolya, Zsákovics Ferenc

A XIX. századi tájfestészet egyik kiemelkedő mesterének összegyűjtött műveit halála óta nem láthatta a közönség. A Műcsarnokban 117 évvel ezelőtt rendezett hagyatéki tárlaton együtt állították ki festményeit és az azokhoz készített vázlatokat. Mostani bemutatásuk aktualitását egy eddig lappangó rajzsorozat 123 lapjának felbukkanása jelenti. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárába került tanulmányokat Szabó Júlia határozta meg néhány évvel ezelőtt, a tudományos feldolgozás és a nagyközönség elé tárás feladata azonban az utódokra maradt. A kiállítás rendezőinek szándéka szerint azért kerülnek ismét egymás mellé Ligeti tájképei és előtanulmányai, hogy láthatóvá váljon a tájfestő alkotótechnikája, módszere, hogyan készítette apró megfigyelések, vázlatok sokaságának segítségével a kisebb-nagyobb méretű olajképeket.
A festményekkel és rajzokkal a legkülönfélébb helyekre kalauzoljuk a látogatót Ligeti nyomdokain, aki utazó festőként bejárta nemcsak hazáját, de eljutott Itália és a Közel-Kelet történelmi tájaira is. Képein mesterien megfestve pompázó fényben vagy sejtelmes párában láthatjuk Szicíliát, az Etnát, Taormina romjait, majd a mesés Keletet: Libanon földjét a cédrusligetekkel, Baalbek romjait, Betlehemet, Názáret és Jeruzsálem jellegzetes épületeit, a kősivatagot oázisaival, tevéivel és pálmaligeteivel.
Ligeti figyelmét a magyar történelmi múlt iránt megélénkülő érdeklődés irányította a várak tanulmányozására. Főúri és főpapi megrendelők sora fordult nagy várakozással a hírneves sze festő felé, aki "emelkedett méltósággal" tolmácsolta nézőinek a hazai tájak nagyszerűségét is. Nem véletlen, hogy az 1865-ben megnyitott Tudományos Akadémia palotájának belső díszítése számára több felkérést is kapott. Ide készült művei, a Szigligetet, Hricsó, Szepes és Trencsén várát ábrázoló, klasszicizáló felfogású kompozíciói ma is a felolvasóterem ékességei. A kiállítás ideje alatt a Magyar Tudományos Akadémia lehetővé tette megadott időpontban e művek megtekintését is.
Ligeti kiállított vázlatai az 1860-as évektől az 1880-as évek közepéig alapanyagként és emlékeztetőként szolgáltak a festő számára, aki időről-időre elővette vázlatfüzeteit és a bennük fellelt emlékek hatására készítette pesti műtermében olajképeit.

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Ligeti Antal kiállítást megnyitó

Kiállítás

Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói

Megnyitó: 2021. november 6. 18:00
Helyszín: MKE, Barcsay Terem
Megtekinthető: 2021. november 07– december 4.

2021. október 26.

SZOBRÁSZ MESTEREK AZ EPRESKERTBEN I.

Megnyitó 2021. okt. 26., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. okt. 27-  nov. 05.

2021. október 22.

Az Év Grafikája Díjának átadása

Időpont: 2021. október 21., 10:30
Helyszín: MKE, Kondor Béla Galéria
Megtekinthető: 2021. november 14-ig

2021. október 19.