bezárás

Utódallamok

Művek a szovjet utódállamokból

Utódallamok

Megnyitó: 2008. január 10. 19.00

Megnyitja: Rév István történész, a Nyílt Társadalom Archívum igazgatója

Kurátor: Lázár Eszter

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem (1062 Budapest, Andrássy út 69-71.)
Megtekinthető: 2008.01.10 - 2008 01.30.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10.00 - 18.00, szombat: 10.00 - 13.00

Vahram Aghasyan (AM), Chto Delat? / What is To Be Done? (RUS), Kristina Norman (EST), Khinkali Juice: Nadia Tsulukidze & Sophia Tabatadze (GE), Alevtina Kakhidze (UA), Aleksander Komarov (BY / NL), Arturas Raila (LIT), R.E.P. (UA)

Az Utódallamok című nemzetközi kiállítás orosz, belorusz, örmény, grúz, ukrán, litván, észt művészek munkáit mutatja be.

2006-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá az ukrán és az azerbajdzsáni képzőművészeti egyetemekkel. Ekkor kezdődött el a szentpétervári Repin Intézettel egy hosszabbtávú tematikus kiállítás-sorozat előkészítése is. Az Utódallamok azonban nem az említett intézményes kapcsolatokra épít, sokkal inkább a volt szovjet tagállamok kortárs művészetét szeretné feltérképezni.

A közel hetven évig fennálló Szovjet Birodalom 1991-es szétesését követően 15 tagország nyerte vissza önállóságát. Ezekben az államokban a nemzeti identitás visszaszerzéséért / megteremtéséért folytatott küzdelmet, és az azt követő (rész)eredményeket ritkán előzte meg békés átmenet. De foglalkoztatja e a terhelt (közel)múlt azokat a kortárs képzőművészeket, akiknek már nem kísérik életüket mozgalmi dalok, akik csak hallomásból ismerik az úttörőtáborokat, és nem az egyetlen elfogadható művészi kánonként tanították nekik a szocialista realizmust? Az iskolai ünnepségek alkalmával unalomig ismételt úttörődalokból talán többen fel tudnak idézni részleteket a volt szocialista országokban, így Magyarországon is: a szovjet utódállamokban azonban a több évtizedes történelmi múlt nyomai még mindig jelen időben értelmezhetőek. A történelmi múlt hatása (feldolgozása) az említett államok mindennapjaiban érzékelhető.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Teremében bemutatásra kerülő munkák az elmúlt években (2002 - 2008) készültek. A kiállítók között vannak frissen végzett egyetemisták, akik számára egészen mást jelent a Szovjetunió, mint például azoknak a művészeknek, akik saját bőrükön tapasztalták meg az átalakulás előtti időszak különböző fázisait.

A poszt-szovjet jelzőt - számos gazdasági, politikai, történelmi tényező következtében - a mai napig releváns terminusként alkalmazzuk. Vajon amilyen mértékben utal ez a múltra, olyan mértékben határozza e meg a jelen koordinátáit? Az Utódallamok olyan kérdésekre keres lehetséges válaszokat, hogy beszélhetünk e, és ha igen, milyen hasonlóságokról egy poszt-szovjet kortárs kiállítás kontextusában, és jelenthet e ez közös platformot az említett országok művészetében? A bemutatásra kerülő művek elsősorban a történelmi múlt és a jelen kapcsolatával, a személyes és kollektív meggyőződés konfrontációjával, a múlt fragmentumainak összekapcsolásával foglalkoznak, valamint az elmúlt évtizedek nyomait és kihatásait keresik a jelenben. A válogatás szempontjait nem az egyes országok művészete határozta meg; kiemelt jelentőséget tulajdonítottunk azoknak a munkáknak, melyek a múltfeldolgozást helyezik a művek fókuszába.

Ennek formája azonban nem ahhoz a nosztalgia értelmezéshez kapcsolódik, melyet konzervatív életérzés, irányíthatatlan szenvedély, vagy különböző reakciós megnyilvánulások vezérelnek. Inkább - Viktor Misiano találó elnevezését használva - a progresszív nosztalgia kifejezéssel jellemezhető. Ez az újabb problémákat egyaránt felvető ön-definíciós "vizsgálati módszer" a múlt jelenlétével, annak megértésével reflektál az új világra.

A kiállításon szereplő művek mellé közép-ázsiai rendezők filmjeiből állítottunk össze filmprogramot (A nemzeti önrendelkezés két korszaka a közép ázsiai filmtörténetben az 1960-as és az 1990-es években) az OSI (Open Society Institute) segítségének köszönhetően.

A programban türkmén, tadzsik, üzbég, kirgiz, kazah rendezők filmjeit mutatjuk be.

Támogatók: NKA, TERMA, MKE
Külön köszönet: AICA (Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége) Örmény Tagozata

Utódallamok
Arturas Raila

Utódallamok
Részlet a közép-ázsiai filmprogramból /
"Copyright @ 2006 Public Fund Center of Central Asian Cinematography (CCAC)"

Utódallamok
Chto Delat? / What is To Be Done?

Utódallamok

Utódallamok
R.E.P. és Khinkali Juice / Nadia Tsulukidze & Sophia Tabatadze

Utódallamok

Utódallamok

Utódallamok

Utódallamok

Utódallamok
Rév István történész, az OSA igazgatója, és Kőnig Frigyes DLA Habil, rektor


english

Kiállítás

Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói

Megnyitó: 2021. november 6. 18:00
Helyszín: MKE, Barcsay Terem
Megtekinthető: 2021. november 07– december 4.

2021. október 26.

SZOBRÁSZ MESTEREK AZ EPRESKERTBEN I.

Megnyitó 2021. okt. 26., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. okt. 27-  nov. 05.

2021. október 22.

Az Év Grafikája Díjának átadása

Időpont: 2021. október 21., 10:30
Helyszín: MKE, Kondor Béla Galéria
Megtekinthető: 2021. november 14-ig

2021. október 19.