bezárás

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

A LOW holland-flamand Kultfeszt programsorozat keretében a Magyar Képzőművészeti Egyetem Láthatósági viszonyok / Visibility Works címmel kiállítás és workshop-sorozatot szervez.

Láthatósági viszonyok / Visibility Works (kiállítás és workshop-sorozat)
Metahaven - Daniel van der Velden (NL), Gon Zifroni (NL/BE), Vinca Kruk (NL) -, Marjolijn Dijkman (NL), Inga Zimprich (D/NL), Katarina Zdjelar (SRB / NL)
2008. 02. 20. - 2008. 03. 13. Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem (1054 Budapest, Andrássy 69-71.)
Megnyitó: 2008. február 20-án 19.00 órától
Finissage party: 2008. március 13-án 19 órától

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen megrendezésre kerülő Visibility Works/Láthatósági Viszonyok program célja, hogy "hangos gondolkodásra" és kollaborációra ösztönözze a hallgatókat, a tanárokat, valamint a workshopok külsős résztvevőit. A kiállítás, a workshop-sorozat és a prezentációk helyszíne az egyetem reprezentatív kiállítóterme, mely ez alkalommal találkozóhellyé (meeting point), osztályteremmé, tanári szobává, műteremmé és munkahellyé alakul át. A meghívott művészek - az Egyetem "vendégprofesszorai" - műhelyprogramjai szorosan kapcsolódnak az oktatás helyszínéhez/épületéhez, a művészképzéshez, a művészi kreativitási folyamatokhoz. A program során alkalmat teremtünk arra, hogy a hallgatókkal közösen vitassuk meg a művészeti akadémiai képzés sajátosságait, az egyetem reprezentációs formáit és annak lehetséges új vizuális stratégiáit.
A kiállítótér falain a meghívott művészek (Inga Zimprich (D/NL), Metahaven Design Research (Daniel van der Velden (NL), Gon Zifroni (NL/ BE), Vinca Kruk (NL), Katarina Zdjelar (YU/NL), Marjolijn Dijkman (NL) korábbi projektjeit bemutató munkáik mellé folyamatosan kerülnek fel a workshop (vizuális) eredményei.

A workshopokra legkésőbb 2008. február 18-ig lehet jelentkezni. (barcsay@mke.hu)

A workshopok létszáma korlátozott. A munkanyelv angol.

Metahaven Design Research:
Daniel van der Velden, Gon Zifroni, Vinca Kruk
Academy of Flows ("Áramlások Akadémiája")
időpont: 2008. február 20 - 23.

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem
A Metahaven Design Research csoport 2005-ben alakult Amszterdamban. Első munkájuk az egy második világháborús katonai erődből átalakult mini-állam az Északi-tengeren, a Sealand Hercegség vizuális arculatával foglalkozott. A kutatás koordinátora a Jan van Eyck Akademie volt. A Metahaven olyan esettanulmányokon, projekteken dolgozik ahol az imagináció és a politika kapcsolata kulcsszerepet játszik.
Munkáikban dizájnnal, az identitás vizuális vonatkozásaival, arculatépítéssel és a dizájn politikai vetületeivel foglalkoznak. A dizájn és az elméleti gondolkodás összefüggéseinek újragondolását helyezik tevékenységük fókuszába.
Legfontosabb projektjeik: Sealand Identity project (2003-2005), Quaero, The Museum of Conflict, Uncorporate Identity
bővebb információ: www.metahaven.net

A háromnapos workshopon a Metahaven csoport művészei a hallgatókkal és az érdeklődő résztvevőkkel közösen a Magyar Képzőművészeti Egyetem lehetséges vizuális stratégiáit szeretnék kidolgozni. A workshop célja, hogy a hallgatókkal időszaki - szimbolikus és strukturális - megoldásokat alakítsanak ki, amely mobilizálja és destabilizálja az Egyetemet, szembehelyezve azt azzal az információáramlással, amely a jelenhez, a múlthoz és a jövőhöz kapcsolódik.
A munka során virtuális és anyagszerű javaslatokat kidolgozva különböző reprezentációknak a gyűjteményét fogják elkészíteni

Katarina Zdjelar (SRB/ NL)
Residue Department ("Másodlagos Tanszék")
2008. 02.20 - 02.23.

helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem

Katarina Zdjelar (1979) Belgrádban született, Rotterdamban élő képzőművész.
Munkái (video, performansz, könyvek) a kulturális átmenetek problémájával és a nyelvvel foglalkoznak. Hogyan létezünk a nyelvhasználat által, és hogyan kell újragondolni identitásunkat amikor egy új nyelvet tanulunk és használunk, netán egy másik országban élünk?
A nemrég megjelent (Another Publication), illetve most készülő (Resonant Bodies, Voices, Memories) könyvprojektjeit számos művészeti teoretikus (Mieke Bal, Bojana Kunst, Jan Verwoert) közreműködésével készíti a kulturális különbségek, a nyelv, az emlékezet, a test és a köztük felmerülő összefüggések viszonyáról.
Projekteiről bővebben: http://katarinazdjelar.wordpress.com/

A budepesti workshop témája a mű létrehozásának folyamata, és annak vizsgálata, hogy a kreativitási folyamat milyen speciális tudásproduktumhoz kapcsolódóik.
Mi az az ismeret / tudás, melyet használunk és amelynek segítségével egy műalkotáson keresztül kommunikálunk? A workshop során egy "vizuális tudáshalmazt" fognak a résztvevők készíteni, a munkafolyamat azon részére fókuszálva, melyet sokszor mellékesnek gondolunk a műalkotás készítése során. A hallgatók egy "olvasókönyvet" fognak készíteni, mely egy adott műtárgy létrehozásához kapcsolódik, bemutatva a gondolatok egymásra épülését és, hogy hogyan is jön létre a mű. A publikáció különböző anyagok, képek, szövegek, vázlatok, hangok, videóanyagok gyűjteménye lesz, melyben gondolatok, kétségek, kérdések, zsákutcák és konklúziók egyaránt helyet kapnak, és amelyekkel az alkotó szembesül(het) egy műalkotás létrehozásakor.
A kiállítótér egy kutató, - könyvtár - és archívum szobává fog átalakulni, mely a közönség számára is hozzáférhető lesz, így mindenki kedvére "búvárkodhat" a művek és a kutatási anyagok között.

II. szakasz - Részletes információ hamarosan
Jelentkezési határidő: 2008. március 7.
Inga Zimprich
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem
Department of Practice (Gyakorlati Tanszék)
Időpont: 2008. március 10 - 13

Inga Zimprich (1979) Németországban született, jelenleg Amsterdam, Kiev és Berlin között ingázik.
Inga projektjei az együttműködésről, a networkről és a tudás disztribuálásáról szólnak. 2005 - 2007 között egy kutatási és fejlesztési projekten dolgozott a (Thinktank) és egy ön-generáló "virtuális" intézményt állított fel (Faculty of Invisibility). Zimprich az amszterdami Public Space With A Roof, művészek által vezetett intézmény koordinátora volt (2004 - 2005). A maastrichti Jan van Eyck Academie-n folytatta tanulmányait. Jelenleg a kievi Center for Contemporary Arttal dolgozik együtt.
Projektjeiről: http://con-gress.net/

A workshop a művészeti képzés sajátosságaival, az egyetemi fokozattal / végzettséggel és az egyetem közönségével foglalkozik. A Department of Practice az egyetemi gyakorlatot vizsgálja.
Kik a hallgatók? Miért ők? Hogyan tanítják a művészetet? Ha te alapítanál egy művészeti egyetemet, mik lennének a felvételi vizsgakövetelmények? Mikor kapnának diplomát a hallgatók? Mit tanulnának?
A DP (Department of Practice) olyan feladatokat ad ki, amelyeket bárki könnyen kitalálhat és megvalósíthat. Az általad kigondolt feladatokat a következő internetcímen teheted közzé: (http://practice.tinka.cc/en/create-content). A DP-en bárki szerezhet diplomát, csak le kell tölteni a megfelelő bizonyítványt, majd a workshop ideje alatt hivastalossá tenni a Department of Practice pecsétjével.

Marjolijn Dijkman
Geography is a Flavour
2008. március 10 - 13.
Helyszín:
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem és Budapest különböző helyszínei
Marjolijn Dijkman Rotterdamban élő képzőművész. Munkáit három gyűjtószóval jellemzi: interpretációk, intervenciók és kezdeményezések. Folyamatosan bővülő kép-archivumát (melyet az egyetem kiállítóterében is bemutatunk) három különböző rendezőelv szerint alakítja (gesztusok, referenciák és spakulációk). A fotókat azokon a helyeken készítette, ahol különböző intervenciókat hajtott végre. A folyamatos kutatás célja, hogy bepillantást nyerjünk a világ szerveződési struktúráiba. Projektjeinek nagy része a világ bármely pontján megvalósítható helyspecifikus installáció. 2005-ben Maarten Vanden Eynde-vel alapította meg kollaboratív projektjét (Enough Room for Space - ErforS), melynek 2007-től Martijn Hendricks is a tagja.
Munkáiról bővebben: http://www.marjolijndijkman.com/

Budapest egy fontos turisztikai desztináció, különösen a luxus hétvégék szempontjából.
Hogyan befolyásolják a budapesti városi életet a turisták? Milyen külső hatások érik a várost? A háromnapos workshop ideje alatt Marjolijn a városban épült / fellelhető különböző helyek földrajzi referenciáit vizsgálja a workshopon résztvevőkkel, valamint azt, hogy a turistaforgalom mennyiben befolyásolja a városképet és a város működését. A workshop alapja Marjolijn Dijkman (aki egy rövid időre érkezett turista) és a résztvevők (akik hosszabb ideje élnek a városban) közötti kialakult dialógus.

Ha a workshopra szeretnél jelentkezni, keress olyan fotót (fotókat), melyet turisztikai célokra használnak Budapest, illetve az ország promóciójára.
Hasonlíts ezt (ezeket) össze olyan képekkel, melyeket te használnál hasonló célra. Különbözne e az előzőtől, és, ha igen miben?

Nyílvános prezentáció (Marjolijn Dijkman és Inga Zimprich munkáiról beszél): 2008. március 10-én 17 órától a Bracsay Teremben

Mindenkit szeretettel várunk!

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Láthatósági viszonyok / Visibility Works

Kiállítás

Az Év Grafikája Díjának átadása

Időpont: 2021. október 21., 10:30
Helyszín: MKE, Kondor Béla Galéria
Megtekinthető: 2021. november 14-ig

2021. október 19.

Szabó Ádám osztály: KONZISZTENS GRIFFITHS-TÖRTÉNET

Megnyitó 2021. október 12., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. október 13-  22.

2021. október 07.