bezárás

Dr. habil. Molnár Kálmán DLA

professor emeritus
óraadó tanár
Tervezőgrafika Szakirány

Életrajz

1943-ban születettem Budapesten. A Képző-és Iparművészeti gimnáziumban érettségiztem.

1943-ban születettem Budapesten. A Képző-és Iparművészeti gimnáziumban érettségiztem.
A Magyar Képzőművészeti Főiskolán festő szakon kezdtem tanulmányaimat Fónyi Gézánál, utána a tervező grafika szakon Konecsni György mesternél folytattam tanulmányaimat, ahol az akkori kultúrális és művészeti viszonyokhoz és a főiskolai általános elképzelésekhez képest is messzemenően szabad, friss alkotó légkörben lehetett dolgozni. Tanulmányaimat befejezve 1967-ben a Tervező Grafikai Tanszéken diplomáztam.

Diploma után rövidesen, főiskolai társaimmal "Quintett" néven mutatkoztunk be a Derkovits teremben közös kiállítással (TV Galéria) 1969. Ezt a kiállítást számos közös megjelenés követte. Rendszeresen részt vettem hazai, és külföldi grafikai kiállításokon, biennálén, Varsó, Krakkó, Brno, Lahti, Mons. Munkáimat publikálták a legrangosabb szakmai kiadványok, és évkönyvek, így a GRAPHIS, a MODERN PUBLICITY, a GRAPHIS ANNUAL, a JAPAN GRAPHIC DESIGN, a PROJEKT. A kiállítások és publikációk részletes listája külön mellékletben.

Új grafikai törekvéseinkkel összhangban kollégáimmal PERSPEKTÍVA néven csoportot alakítottunk közös kiállítási programok létrehozására. Számos emlékezetes kiállítás jött létre itthon és külföldön. A színházi plakát életrekeltése érdekében szerveztük a "Plakátok szünetben" kiállítást a Madách színházban, melynek később Ny. Berlinben és Londonban bemutatva is nagy sikere volt. Kultúrális, -film, és színházi plakátokkal elnyertem a Művelődési Minisztérium Nívódíját többször is pl. 1971-ben, "Az év legjobb plakátja" díját 1974-ben, "Az év legjobb filmplakátja" díját 1980-ban a G. Büchner drámája alapján Werner Herzog rendezésében készült filmhez készített WOYZECK plakátommal.

A grafika különböző műfajait művelem, önálló grafikai lapok készítésétől, plakátok, naptárak, könyvborítók, könyvek, illusztrációk, lemezborítók, heraldikai jelek, emblémák, arculati rendszerek, irányító rendszerek, kiállítások tervezéséig, az utóbbiak közül példaként néhány önálló megjelenést megemlítek: Hamburgi Magyar Hét /team/1982, Stuttgart, Magyar Napok 1981, Kairói Magyar Hét 1984, Nápoly Magyar Hét 1987, Hannover Magyar Hét 1988, Hamburg, Közlekedés 1988, Singapore, Szöul 1989, Genova Világkiállítás 1992. Ezek közül is kiemelem a Stuttgarti Magyar Napok (1981) nagyszabású, Magyarország történelmét képekben bemutató kiállítás grafikai tervezését, és összeállítását, a Nápolyi Magyar Hét tervezését (1987) a Castell 'dell Ovo várban, és a Genovai Hajózási Világkiállítás (1992) magyar részvételének tervezését.

Rendszeresen részt veszek a hazai grafikai kiállításokon, a IV. Tervező Grafikai Biennálé Fődíját nyertem Ékírás grafikai sorozatommal 1984-ben, a VI. Tervező Grafikai Biennálé Fődíját nyertem Magyar nyelvemlékek (Por és hamu) grafikai sorozattal 1988-ban, 1990-ben Munkácsy Mihály-díjat kaptam

1967-tól a Művészeti Alap tagja vagyok. Tagja és vezetője vagyok a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége Tervező Grafikai Szakosztályának, szervezem a Tervező Grafikai Biennálékat és a szakma pályázatait, részt veszek az ICOGRADA (International Council of Graphic Design Associations) kongresszusain és közgyűlésein, a MAOE-nak és a Magyar Tervező Grafikusok Kamarájának is tagja vagyok.

1990-től tanítok a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervező grafika tanszékén.
1991-ben egyetemi tanári kinevezést kaptam.
1992-ben vettem át a Tervező Grafika Tanszék vezetését, ahol egyetemi képzésben átlagosan 90 tervező hallgató képzése történik. A világ grafikai fejlődése hatalmas változáson ment át. Megjelentek azok a technikai eszközök, melyek nélkül ma már nem képzelhető el ennek a rohamosan fejlődő műfajnak a napi élete. 1992-2002-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese voltam, részt veszek az ELIA (European League of Institutes of the Arts) kongresszusain és közgyűlésein, és a MERSZ (Művészeti Egyetemek Rektori Széke) munkájában. A tanszéken a harmad-, negyed-, ötödéves és mesterképzős hallgatók tervező grafikai tanulmányainak művészeti irányítását, az ötödéves hallgatók diplomamunkáinak kialakítását, személyre szabott feladatok szellemi és gyakorlati irányítását végzem. Az utóbbi évek során a tanszéken újra tervező grafikusi művészdiplomát adunk ki. A tanszék legkíválóbb hallgatóinak a diploma elnyerése után megpályázható művészképző, mesterképző DLA oktatás szervezésében és program irányításában részt veszek.

DÍJAK

Művelődési Minisztérium Nívódíja többször is, 1971
" Az év legjobb plakátja, 1974

" Az év legjobb filmplakátja, 1980
IV.Tervező Grafikai Biennálé Fődíja, 1984
VI.Tervező Grafikai Biennálé Fődíja, 1988
Munkácsy Mihály-díj, 1990

MŰVEK KÖZGYŰJTEMÉNYEKBEN/KÖZTÉREN

Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjtemény, Budapest
Országos Széchenyi Könyvtár grafikai gyűjtemény, Budapest
Közlekedési Múzeum, Budapest
Tervező Grafikai Biennálé Fődíjas munkák Munkácsy Mihály M. Múz., Békéscsaba
MAHÍR Plakát Archívum, Budapest