bezárás

Virágszirmok Madárszárnyak

Meidzsi-korabeli japán fametszetek és fametszetes könyvek a Képzőművészeti Egyetem Könyvtárában

Virágszirmok Madárszárnyak

A Magyar Képzőművészeti Egyetem meghívja Önt a

VIRÁGSZIRMOK MADÁRSZÁRNYAK

Meidzsi-korabeli japán fametszetek és fametszetes könyvek a Képzőművészeti Egyetem Könyvtárában
című kiállítás megnyitójára az Egyetem Barcsay termébe (Andrássy út 69/71)

2009 szeptember 30.-án 18 órára.

Virágszirmok Madárszárnyak

A Magyar Képzőművészeti Egyetem meghívja Önt a

VIRÁGSZIRMOK MADÁRSZÁRNYAK

Meidzsi-korabeli japán fametszetek és fametszetes könyvek a Képzőművészeti Egyetem Könyvtárában
című kiállítás megnyitójára az Egyetem Barcsay termébe (Andrássy út 69/71)

2009 szeptember 30.-án 18 órára.

A kiállítást megnyitja:
A Japán Nagykövetség nevében
Shinozawa Yasuo valamint
Petrányi Zsolt művészettörténész

A kiállítás megtekinthető október 22-ig,
Hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-13 óráig.

A kiállítást a nagy érdeklődésre való tekintettel október 31-ig meghosszabbítottuk.


A Japán-Magyar Jubileumi Év alkalmából a Magyar képzőművészeti Egyetem hallgatói számára a kiállításhoz kapcsolódó pályázatot írt ki.

A pályázókat köszönti, és a díjakat átadja Kőnig Frigyes rektor

A pályázatra készült művek a "Virágszirmok, madárszárnyak" című kiállítás nyitvatartási ideje alatt tekinthető meg.


Képek a kiállításról

Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak Virágszirmok Madárszárnyak


SAJTÓKÖZLEMÉNY

2009.09.24.

Kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárának japán fametszet gyűjteményéből

A Magyar Képzőművészeti Egyetem szeptember 30.-án, délután 18 órakor nyitja meg, Barcsay termében a könyvtár japán metszet gyűjteményének kiállítását. A japán-magyar jubileumi év kapcsán a kiállítást felavatja, a Japán Nagykövetség nevében, Shinozawa Yasuo és Petrányi Zsolt, művészettörténész. A kiállítást az érdeklődők október 22-ig tekinthetik meg, hétfőtől-péntekig 10-18 óráig és szombaton 10-13 óráig.

A 2009-es évben ünnepeljük Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok kezdetének 140. évfordulóját és újrafelvételének 50. évfordulóját. Ennek keretében kerül sor a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a japán metszet kiállításra.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárának japán gyűjteménye a XIX. század második felében, illetve a XX. század első évtizedében került az intézmény birtokába. A gyűjtemény közel száz évig, szinte elfeledve, a nagyközönség elől elrejtve, zárt szekrényekben volt.

A Magyarországon egyedülálló, nem nagy, de értékes gyűjtemény feldolgozását Koike Masatane japán professzor a Japán Alapítvány megbízásából kezdte meg, majd Bincsik Mónika művészettörténész - japanológus folytatta a munkát, aki ma a Kyotói Egyetem munkatársa.

A gyűjtemény viszonylag jó állapotban vészelte át a háborúkat. A sérült darabokat sikerült egy könyvtár támogatási program keretében restauráltatni. Az egyetem Budapesten, a Világörökség részét képező Andrássy úton van. Intézményünk reprezentatív kiállító-teremmel rendelkezik, mely alkalmas arra, hogy méltó helyen mutassuk be japán gyűjteményt.

A mai Magyar Képzőművészeti Egyetem őse, az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde 1871-ben jött létre. Azóta is a magyarországi képzőművészeti oktatás fellegvára, ahová minden évben több mint tízszeres a túljelentkezés. Ezért csak a legkiválóbb és legígéretesebb tehetségek kerülhetnek be az egyetem falai közé. A minőségi oktatás mellett az intézmény nagysikerű kiállítások és rendezvények helyszíne.

További érdeklődés:
Balogh Máté
PR-kommunikációs munkatárs
Magyar Képzőművészeti Egyetem
Tel: 70/457-11-83

A gyűjteményről

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárában még nem publikált japán fametszetes nyomtatott könyvek és metszetek gyűjteménye található. Bár a fametszés technikája ismert volt Japánban évszázadok óta, azonban mivel a nyomtatása buddhista papok kézében volt, így az 1600 előtti nyomtatott munkák főleg vallási szövegek. Az Edo korszak békés gazdasági fellendülése lehetővé tette, hogy a nyomtatott fametszetes könyvek tömegcikké, a könyvesboltok könyvkiadókká váljanak. A nyomtatott könyvek készítése megsokszorozódott a Kan'ei korszakban (1624-44), amikor új típusok és stílusok is megjelentek. A könyveknek egy részét egy fatömbből alakított dúcról nyomtatták, a másik típusnál viszont minden egyes japán karaktert egy kicsi fatömbből faragtak ki és utána a szükségleteknek megfelelően rendezték el a nyomtatás előtt.

A széles nagyközönségnek szánt, japán klasszikusokat is tartalmazó nyomtatott könyvek gyakran tartalmaztak illusztrációkat. A csak fekete tintával nyomtatott könyveket sumizuribon-nak hívták, a színeseket pedig irozuribon-nak.
A nyomtatványokat származási hely és méret alapján is megkülönböztették. A népszerű szövegekkel és képekkel ellátott fametszetes és fatábláról nyomtatott könyvek az Edo korszak első felében főként Edo és Osaka nagyvárosi lakosságának mindennapi életét mutatták be.
A legismertebb témák a Kabuki színház, az öröm negyed, novellák és költemények illetve mintakönyvek és festészeti útmutatók.

A Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának gyűjteménye főleg mintakönyveket, madár és virág kompozíciós könyveket, és jól olyan jól ismert művészek fametszeteit tartalmazza, mint Hokusai, Hiroshige vagy Kono Bairei.
A könyvek többsége a késő Edo korszakban van datálva, de vannak Meiji korszákból (1867-1912 ) származó kiadványok is.

A kiállítás lehetőséget ad a közönségnek, a tanulóknak, a japán kultúra barátainak és a tudományos közösségnek egy a közelmúltban még nem ismert gyűjtemény megismeréséhez.
A könyvek révén bemutatnánk a késő Edo korszak népszerű művészetét és kultúráját, a madár-virág kompozíciókat és más jelentősebb fametszetes műveket.

Ugyanakkor szeretnénk bemutatni a japonizmus hatását Magyarországon, mivel ezek a könyvek fontos szerepet játszották a japán stílus átvitelében abban az időben a magyar művészhallgatók és művészek körében. Ezek a könyvek közvetítették a japán művészetet és kultúrát a késő XIX. századi Magyarországon. A kiállítás ezt a fontos folyamatot szemléltetné, bemutatva nem csak magukat a könyveket, de a szerepüket és befogadásukat is az akkori magyar művészetben úgyis, mint a japán-magyar kulturális kapcsolatok jelentős elemét.

A fametszetes könyvek mind témájukat, mind a művész közreműködőket tekintve széles spektrumot ölelnek fel. A többségük a késő Edo és a Meiji korszakból való. A jól ismert Hiroshige és Hokusai sorozatok mellett Kunisada vagy Kawanabe Kyosai, és Kono Bairei kompozíciók is megtalálhatóak a gyűjteményben. A könyvek jól állapotban maradtak fenn, kisebb hibáikat a könyvtár egy még folyamatban levő program keretében restauráltatta.
A kiállításon bemutatásra kerülnének olyan művek is, amelyeket a mai művészhallgatók készítettek. A kiállítás fő témája a madár-- virág kompozíció (kachoga) lenne, amely népszerű téma volt Japánban, és nagy hatással bíró minta lett a japanizáló ábrázolásokban ugyanúgy, mint az Art Nouveau stílusban is.


A kiállítást támogatták:

A kiállítást támogatták: Japán Nagykövetség, Japán Alapítvány, NKA, DEMAX

Kiállítás

Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói

Megnyitó: 2021. november 6. 18:00
Helyszín: MKE, Barcsay Terem
Megtekinthető: 2021. november 07– december 4.

2021. október 26.

SZOBRÁSZ MESTEREK AZ EPRESKERTBEN I.

Megnyitó 2021. okt. 26., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. okt. 27-  nov. 05.

2021. október 22.

Az Év Grafikája Díjának átadása

Időpont: 2021. október 21., 10:30
Helyszín: MKE, Kondor Béla Galéria
Megtekinthető: 2021. november 14-ig

2021. október 19.