bezárás

Szubjektív Budapest Tér-képek

Az  OSA Archivum tisztelettel meghívja Önt és Barátait a
Szubjektív Budapest Tér-képek című kiállítás megnyitójára
2010. október 20-án 19 órára a Centrális Galériába.

A kiállítást megnyitja Tillmann J. A., filozófus, MOME.

A megnyitót a Nav N Go pályázat díjátadója követi.


Metró-mászófal, hangtérkép Surface-en, adatvizualizációs kísérlet poszt-szocialista emlékművek politikai térképére, hangostérkép vakok és gyengénlátók számára, a város egy drogdíler szemszögéből, átmeneti terek vizualizálása.

A 2010 tavaszán az OSA Archivum által meghirdetett Szubjektív Budapest Tér-kép pályázatra  42 mű érkezett, melyek közül a szakmai zsűri tizenkettőt juttatott tovább a második fordulóba. A válogatásba további kész műalkotások is bekerültek, olyanok, amelyek szintén az elmúlt két évtized változásaira reagálnak, térkép alapúak vagy térképpel, városi hálózattal kapcsolatosak és társadalmilag érzékeny problémákat vetnek fel.

Kiállító művészek: Barcsay Gergely - Berei Zoltán, Baranyai Levente, Bart Dániel - Liszka Tamás, Bujdosó Attila - Feles Dániel - Gergely Krisztián - Hajdu Gáspár, Dani Boglárka, Fisli Éva - Róbert Júlia - Varga Piroska, Göbölyös Luca, Jerovetz György - Schmal Róza, Keresztes Zsófia, Keszegh Balázs - Székely Júlia, Lévai István, Matyus Dóra, Nagy Kristóf, Navratil Judit, Szigethy Anna, Tillmann Adél Hanna, Papp Tibor, Stark Attila, Wolsky András

A kiállítás kurátora: Seres Szilvia

Helyszín: Centrális Galéria, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

A kiállítás ingyenesen látogatható 2010. december 2-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.
 


Az elmúlt két évtized Budapest életében számos változást hozott: a rendszerváltás után a társadalmi-gazdasági átalakulás nyomán új városi és társadalmi térszerkezet jött létre, az átmenet során a magánszektor kialakulása és a külföldi tőke megjelenése  erősen átrajzolta a várost. Mindez kihatott Budapest fejlődésre, a városban zajló változásokra. Az elmúlt évtizedekben a művészek ezekre a folyamatokra érzékenyen reagáltak.

Az OSA Archivum Szubjektív Budapest Tér-kép kiállítása két szálon építkezik. A 2010 tavaszán meghirdetett pályázatra 42 alkotás érkezett be, amelyből a szakmai zsűri a második fordulóba 12 alkotó művét juttatta tovább. A koncepciót alátámasztandó további kész műalkotások is bekerültek a válogatásba, olyanok, amelyek szintén az elmúlt két évtized változásaira reagálnak, térképalapúak vagy térképpel, városi hálózattal kapcsolatosak. Közülük számos alkotás társadalmilag érzékeny problémát vet fel: adatvizualizációs kísérlet poszt-szocialista emlékművek politikai térképére, hangostérkép vakok és gyengénlátók számára, a város egy drogdíler szemszögéből, átmeneti terek vizualizálása. A pályázat főleg a város funkcióit, a városi teret, az ott lakók mindennapjait, emlékeit, az átalakulás dinamikáját, a változásokat, rejtett hálózatokat bemutató alkotásokat várt.

A kiállított művek esetében a térkép csak keret, amelyen keresztül a művész a térkép történetileg kétdimenziós műfajával szemben a megismerés, a valóság  határait feszegetheti. A közigazgatásilag jól behatárolt Budapest nem csupán házakból, utakból, terekből és közművekből álló városi architektúra, hanem egy eltűnt vagy eltűnőben lévő korszak emlékeit, érzelmeit és kapcsolatait megjelenítő hálózat is. Akár egy mentális térkép által kirajzolt érzelmi útvonalrajz, akár egy műholdas felülnézeti perspektívára rárakódó festmény, vagy egy nap véletlen mozgását  követő tiszta geometria és annak akciódokumentációja legyen a szubjektív nézőpont terméke, minden műben azoknak a láthatatlan folyamatoknak a szövete az érdekes, amely kialakítja a politika, a történelem egyén által megélt dimenzióját a városi reprezentációban, egy rejtett struktúrában, amely másképpen nem tárul fel.

Kapcsolódó linkek

http://www.youtube.com
http://www.osaarchivum.org/
http://palyazatok.org/

Hírek

KŐ / PAPÍR / FRESKÓ

Magyar képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék Diplomakiállítás
meghívó / előadói nap: 2019.június 21. péntek
megtekinthető: 2019. 06. 21. – 09. 01.

2019. június 11.

PÁRIZS – PARIS! – „Ha a hajnal szárnyaira kelnék” (Zsoltárok 139,9)

Helyszín: A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma

2019. május 06.