bezárás

Horváth Gábor (1974 – 2008) festőművész emlékkiállítása

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM ÉS A MISSIONART GALÉRIA
tisztelettel meghívja Önt 2011. március 4-én, pénteken 18 órára
a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termébe

HORVÁTH GÁBOR (1974-2008) FESTŐMŰVÉSZ SPACEMETAL

című emlékkiállításának megnyitójára,
valamint a SPACEMETAL Horváth Gábor című album bemutatójára.

A kiállítást megnyitja: Gaál József festőművész, egyetemi docens

A kiállítás megtekinthető 2011. március 26-ig
hétfő-péntek 10.00-18.00 szombat 10.00-13.00
1062 Budapest, Andrássy út 69-71.


Képek a kiállításról

Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása Horváth Gábor festőművész emlékkiállítása


SPACEMETAL
Horváth Gábor (1974–2008) festőművész emlékkiállítása Budapesten


A miskolci születésű, tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal festőművész rövid, de annál termékenyebb munkásságának eredményét bemutató emlékkiállítás először a Miskolci Galériában és a MissionArt Galériában került megrendezésre 2011. januárjában Miskolc után Budapesten – ahol a tanulmányait és pályafutásának kezdeti éveit töltötte –, a Képzőművészeti Egyetem Barcsay-terme fogadja a tárlatot. Az emlékkiállításokon Horváth Gábor 2008-ig tartó intenzív és kísérletező művészetének legmeghatározóbb munkái, olaj- és lakkfestményei, valamint alumíniumlemezre szilikonnal festett képei láthatók.
Az emlékkiállításra a MissionArt Galéria kiadásában a teljes életművet áttekintő album is megjelent. A 280 oldalas személyes hangvételű könyvben a művész közel 200 munkájáról látható színes reprodukció. Gaál József festőművész és Kishonthy Zsolt művészettörténész írásai, valamint barátok, művésztársak rövid szövegei, gondolatai segítenek közelebb kerülni a fiatal festőművész egyedi világához. Az album címe egy összetett fogalom, amely nemcsak több festményének címe és egyik kedvenc, általa kitalált és használt „gáboros” jelzőnek a megfelelője, hanem több ennél… Aki elolvassa és végiglapozza a könyvet, annak a szerzők és szerkesztők reményei szerint a végére kiderül, mi is igazából a Spacemetal.

A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap, valamint segítő barátok, ismerősök támogatták.

Szerkesztő: Fekete Viktória, Szenteleki Gábor
Grafikai tervezés: Borsos János
Fotó: Dombovári Tibor, Horváth Gábor, Mátrai Erik, Szenteleki Gábor
Képfeldolgozás: Mátrai Erik, Szenteleki Gábor
Fordítás: Kaposi Viktor
Kiadó: MissionArt Galéria
Felelős kiadó: Jurecskó László, Kishonthy Zsolt

Horváth Gábor
(1974, Miskolc – 2008, Miskolc)


1998-ban az egri Eszterházy Károly Főiskola rajz és vizuális kommunikáció szakáról Földi Péter biztatására egy év után jelentkezett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festő szakára, ahol 2003-ban Gaál József tanítványaként diplomázott.
1996 óta vett részt csoportos kiállításokon, a Miskolci Téli Tárlat rendszeres kiállítója és díjazottja volt (1997, 1999, 2001, 2007). 2002-ben Miskolc Város Önkormányzatának Művészeti Ösztöndíját, 2004-ben Miskolc Város Alkotói ösztöndíját is megkapta. Ezek mellett tehetségét többek között jutalmazták még a tokaji Zempléni Nyári Tárlaton (1996) és az egri Országos Akvarell Biennálén (2000) is. Első önálló kiállítása 1999-ben a budapesti MissionArt Galériában, az utolsó pedig a miskolci Művészetek Házában volt 2008-ban. Halálkor még állt legújabb képeit bemutató kiállítása.
Munkái a hazai kiállítóhelyek mellett Bécs, Pozsony, Párizs, Stuttgart, Berlin, Moszkva és Róma galériáiba is eljutottak. Hazai és nemzetközi művésztelepeken is dolgozott, ahol a festés mellett több közös installációs és videó munkában is részt vett, főként a The Corporation művészcsoporttal.
Folyamatosan és intenzíven alkotó művész volt. Vászonra festett olajképei mellett papír alapú munkákat is készített, a hagyományos technikákkal párhuzamosan speciális hordozók (papír, alumínium lemez) és anyagok (szilikon, pigment) párosításaival kísérletezett.


THE HUNGARIAN UNIVERSITY OF FINE ARTS AND THE MISSIONART GALLERY
cordially invite you to the opening ofthe memorial exhibition and book launch entitled

SPACEMETAL GÁBOR HORVÁTH (1974-2008)

on 4th of March at 6 PM
at the Barcsay Hall ofthe Hungarian University of FineArts.

Opening speech: József Gaál painter, reader

On view until 26th of March 2011
Monday-Friday 10 AM-6 PM Saturday 10 AM-1 PM
1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
 
www.missionart.hu

Kiállítás

SZOBRÁSZ MESTEREK AZ EPRESKERTBEN I.

Megnyitó 2021. okt. 26., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. okt. 27-  nov. 05.

2021. október 22.

Az Év Grafikája Díjának átadása

Időpont: 2021. október 21., 10:30
Helyszín: MKE, Kondor Béla Galéria
Megtekinthető: 2021. november 14-ig

2021. október 19.

Szabó Ádám osztály: KONZISZTENS GRIFFITHS-TÖRTÉNET

Megnyitó 2021. október 12., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. október 13-  22.

2021. október 07.