bezárás

Segítség a katalógus használatához

Segítség a Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtári katalógusainak használatához

1. A könyvtári honlapról elérhető katalógus használata

Az online katalógus használatával kapcsolatban részletes segítséget a katalógus Súgójában talál.
 
A keresőfelület
 
A keresőablak alapbeállítása szerint a könyvtár összes dokumentumában és a képkatalógusban is egyszerre keres. Ezt a keresőmezők mellett, jobb oldalon felsorolt állományrészekre lehet szűkíteni. Ha például csak a képkatalógusban, vagy azon belül is csak a fotógyűjteményben kíván keresni, jelölje be a megfelelő karikára kattintással.
A kereséshez elég a „bármely kulcsszó" mezőbe beírni egy keresőkérdést és a rendszer minden, a keresőkérdésnek megfelelő találatot megjelenít. 
 
A találatok kezelése
A találatok alapbeállítás szerint a kiadás éve szerint rendezve jelennek meg, legelöl a legfrissebbek. A találatok felett futó fejlécben ez átállítható pl. szerző szerinti rendezésre. Ugyanebben a sorban átállítható a találati leírások megjelenítése is a "Nézet" felirat mellett.
A találatok melletti ikonok tájékoztatnak a konkrét dokumentum típusáról: pl. könyv, folyóiratcikk, mappa, stb. Részletesen lásd a Súgóban.
A találati listát tovább lehet szűkíteni a baloldalon megjelenő ún. facettákra (pl.: dokumentumtípus, nyelv, nevek, lelőhely) kattintva. A szűkítés a facetták elején megjelenő „Aktív szűrők" feltétel melletti kuka ikonra kattintva feloldható. A találatokat akár tételenként is ki lehet válogatni, azaz ki lehet jelölni az adott találat előtti karikára kattintással. A találatok száma feletti jelre (karika pipával) kattintva az összes találatot ki lehet jelölni, azaz elmenteni, illetve a kijelöléseket a mellette lévő jelre (üres karika) kattintva törölni. A leírtak szerint kijelölt találatok a kosárban tárolódnak. A találatokat többféle formátumban, többféle adattartalommal lehet menteni, kinyomtatni vagy e-mailben elküldeni. A formátumokról részletesebben tájékozódni a Súgó Rekordok szakaszában lehet.
 
Példányok megtalálása
A dokumentumokat a szabadpolcokon megtalálni, illetve a könyvtár raktárából kikérni a raktári jelzet alapján lehet. A jelzetek a „Lelőhely" sorban olvashatók (pl. „MKE Könyvtár, C.IV.4250").
A „példány" felirat megnyomásával az is látszik, hogy van-e a keresett dokumentumból kölcsönözhető példány, vagy csak olvasóteremben férhető hozzá.
A katalógusban olyan dokumentumok is szerepelnek, melyeknek nincs példányadata. Ezek egy része csak online elérhető (nincs fizikai példány belőle), az URL címre kattintva eljuthatunk a teljes dokumentumhoz. A dokumentumok bizonyos része csak kutatási engedéllyel férhető hozzá, tekintettel azok műtárgy vagy kézirat jellegére. Jellemzően így lehet csak hozzáférni azokhoz a dokumentumokhoz, melyeknek a Műtárgyraktár a lelőhelye, vagy a példányadatokban van feltüntetve a „Kutatási engedéllyel" jelzés. Kutatási engedélyt, illetve személyes konzultációt a levéltárostól, vagy a gyűjteménykezelőtől lehet kérni a könyvtár elérhetőségein.
 
Ha bármilyen kérdése van a számítógépes katalógus használatával kapcsolatban, forduljon a tájékoztató könyvtároshoz.
 
 

2. Az olvasótermi számítógépekről elérhető katalógus használata

    A programot a könyvtár valamennyi számítógépén megtalálható Katalógus ikonra kattintva lehet elindítani. 

A program fő képernyőjének ábrája. A piros számok az alábbi leírás zárójelbe tett számaira utalnak.

Az ablak felső részén, az Adatbázisok gomb (1) mellett látható, hogy a program melyik adatbázisban (2) fog keresni. (A MKE könyvtári katalógus neve: mkfkdb.) A gombot (1) megnyomva választhatunk másik katalógust - pl. a könyvtári képadatbázist, de külső katalógusokban (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, szegedi, pécsi, debreceni egyetemi könyvtárak, stb.) is kereshetünk.

Az adatbázisban leggyakrabban szerző, cím vagy tárgyszó alapján keresünk, de a keresés más szempontok szerint is lehetséges. Az ablak bal oldalán, a felső három legördíthető menüben (3) állíthatjuk be, hogy milyen szempont szerint akarunk keresni.

A szerző szerinti kereséssel nemcsak a könyvek szerzői, szerkesztői vagy egyéb közreműködői alapján kereshetünk, de így találhatjuk meg például az egy adott művész munkáit tartalmazó albumokat is. (Pl. ha a Szerző mezőbe Csontváry nevét írjuk, akkor megtaláljuk az általa írott „Önéletrajz és más írások” c. könyvet, de a festményeit tartalmazó albumokat is.) Ugyancsak a Szerző rovatba írjuk a keresett nevet, ha filmeket akarunk megtalálni a rendező vagy a szereplők neve alapján.

A cím szerinti keresés nemcsak a dokumentumok címének, alcímének alapján történő keresésére alkalmas, de ide írjuk a sorozatok címét is.

A tárgyszó szerinti kereséssel a dokumentumok témája alapján tudunk keresni. Használhatunk általánosabb (pl. festészet) vagy speciálisabb (pl. falfestészet) kifejezéseket, sőt próbálkozhatunk még konkrétabb kifejezésekkel (pl. sgraffito) is. Ha egy szűkebb tartalmú kifejezésre nem, vagy nem elegendő találatot kapunk, érdemes megpróbálkozni egy tágabb értelmű kifejezéssel.

Ha egy nevet írunk a tárgyszó mezőbe, akkor az illető személyről szóló dokumentumokat kapjuk meg - ha Csontváry nevét ebbe a mezőbe írjuk, akkor a műveit tartalmazó albumok mellett megjelennek a róla íródott könyvek is.

Ugyancsak a tárgyszó mezőbe írjuk a népek, országok és városok, művészeti korszakok, évszázadok megnevezését - pl. olasz, Chartres, barokk vagy 20. század eleje.

A tárgyszavak egymással összekapcsolhatók, tehát az "olasz barokk festészet" kifejezés egy mezőbe beírható és az összes olyan dokumentumot eredményül fogja hozni, amely leírásában ez a három kifejezés szerepel. 

Mind a szerző, mind pedig a cím szerinti keresésre igaz, hogy a kereséshez nem kell beírnunk a teljes nevet vagy címet. Általában elegendő a vezetéknév illetve a cím első vagy legjellemzőbb néhány szavának beírása. Nem kell figyelembe vennünk a kis- és nagybetűk közötti különbséget, bármelyik használható, ügyeljünk azonban az ékezetek pontos beírására. 

Ha nem tudunk, vagy nem akarunk egy szót teljesen beírni, akkor egy vagy több betűt a % jellel helyettesíthetünk. Pl. a tárgyszó mezőbe beírt film% kifejezés azt jelenti, hogy valamennyi film kezdetű tárgyszóra (pl. filmtörténet, filmművészet, filmesztétika, stb.) egyszerre akarunk keresni.

A helyrajzi szám szerinti kereséssel egy konkrét dokumentumot vagy - gyakrabban - az egy szakcsoportba tartozó összes dokumentumot tudjuk megkeresni. Pl. az I.IV (vallástörténet, ikonográfia) csoportba tartozó dokumentumokra az iiv% kifejezéssel kereshetünk. Az összes DVD-lemez listáját a DVD%, a szakdolgozatokat pedig a gi4% kereséssel kaphatjuk meg.

Fontos megjegyeznünk, hogy egy adott könyv csak egy szakcsoportba kerülhet, viszont több tárgyszót is kaphat. Például az I.IV szakcsoportba csak azok a könyvek kerülnek, amelyek elsősorban vallástörténettel vagy ikonográfiával foglakoznak. Számos olyan könyv van, amelyek foglakoznak ikonográfiával is, de elsődleges témájuk miatt más csoportba (pl. festészet, régészet, stb.) kerültek. Ezeket az ikonográfia tárgyszóra történő kereséssel tudjuk megtalálni.

Egyszerre több különbőző szempont szerint is kereséshetünk, például megadhatunk egy szerzői nevet és egy címet is.

Keresésünket tovább tudjuk finomítani, ha használjuk a Nyelv (4) vagy Típus (5) mezőknél található lehetőségeket, vagy megadjuk a dokumentum megjelenésének évét (6). Ezekre a szűkítésekre azonban  általában kevés szükség van.

A keresést a Keresés gombra (7) kattintva indíthatjuk el. A találatok egy listában (8) jelennek meg. A lista egyes soraira kettőt kattintva tudhatunk meg részletesebb adatokat az egyes dokumentumokról. Az alapértelmezetten megjelenő rövid leírás kevés információt hordoz, de a megjelenő ablak tetején választhatunk a részletesebb normál és hosszú leírások közül. Az ablak alsó felében, a Státusz fülön két fontos információt találunk: a helyrajzi szám alapján tudjuk megtalálni a dokumentumot a polcon (vagy kérhetjük ki a raktárból), a státusz oszlopból pedig megtudhatjuk, hogy kölcsönözhető dokumentumról van-e szó, illetve, hogy nincs-e éppen kikölcsönözve valakinek.

A képadatbázisban számos dokumentumhoz megtekinthető kép is kapcsolódik. Erre a találati lista Web oszlopában (9) egy csillag hívja fel figyelmünket. A kapcsolódó képet a megtekintő ablak Kapcsolódó weblapok fülén látható linkre kettőt kattintva tudjuk megjeleníteni.

Ha bármilyen kérdése van a számítógépes katalógus használatával kapcsolatban, forduljon a tájékoztató könyvtároshoz.

 

3. Könyvek elhelyezésének szakrendje