bezárás

TÁMOP pályázat - eredmények

Projekt száma: TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0020 

 

2012. május végén lezárult a "Tudásdepo-Tudásvásár. A felsőoktatási tudásvagyon megosztása és az élethosszig tanulás érdekében történő hasznosítása az együttműködő intézmények és könyvtáraik szolgáltatásainak fejlesztésével" című TÁMOP pályázat (TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0020). Az alábbiakban olvasható a projekt keretében elért eredményeink rövid összefoglalója.

A PROJEKT BEMUTATÁSA

A projekt tartalmának és céljainak rövid ismertetése ezen az oldalon tekinthető meg.

 

KONZORCIUMI EREDMÉNYEK

A projektben részt vevő könyvtárak által közösen megvalósított programelemek.

1. Közös portál létrehozása

A projekt egyik fő tevékenysége egy nyilvános, az együttműködő intézményekben keletkezett tudástartalmakat közreadó portál fejlesztése volt. Ez a portál elérhető a http://tudasdepo.uni-corvinus.hu/ címen. A portál alapszolgáltatása a könyvtárak elektronikus katalógusaiban és egyéb adattáraiban való egyidejű keresés. A közös keresőt kiegészíti egy, az önálló ismeretszerzést és tudásmegosztást támogató megoldás, ami lehetőséget kínál nyitott, tér- és időkorlátoktól független tanítási, tanulási folyamatok működtetésére. A portál a KOPI plágiumkereső szoftver segítségével lehetőséget ad szakdolgozatokban, tanulmányokban felmerülő plágium gyanú felderítésére vagy kizárására.

2. A közös kereső

A közös kereső a portálon keresztül érhető el. Célja, hogy lehetővé tegye a felhasználóknak a projektben részt vevő könyvtárak elektronikus katalógusaiban és egyéb adattáraiban való egyidejű keresést. (A könyvtári katalógusokon kívül kereshető egyebek között a Corvinus Egyetem publikációs és disszertációs adatbázisa, a BME OMIKK Repozitórium, a BME OMIKK Publikációs adatbázis, az ELTE Digitális Intézményi Tudástár, stb.) Az egyszerű keresőben a szerzőt, címet, a részletes keresőben több adatelemet is kereshetünk, az összetett keresésben logikai operátorok is használhatók. Beállítható, hogy milyen katalógusok, digitális gyűjtemények, vagy ingyenes keresőszolgáltatások vegyenek részt a keresésben. Az alkalmazás számos hasznos funkciót kínál, mint a találatok fájlba mentése, továbbadása más alkalmazások felé. A keresőt regisztrácó nélkül bárki használhatja.

3. E-tanulás

Ugyancsak a portálról érhető el a projekt keretében fejlesztett, az e-tanulás különböző formáit támogató felület. A felület segíti az önálló ismeretszerzést és a tudásmegosztást, lehetőséget kínál nyitott, tér- és időkorlátoktól független tanítási, tanulási folyamatok működtetésére. Regisztráció után a felhasználók tanulóköröket hozhatnak létre, ezekbe új tagokat hívhatnak. Az egyéni dokumentumtárba vagy a tanulókörbe tananyagokat, dokumentumokat, webcímeket (URL) tölthetnek fel. A csoporton belüli kommunikáció körüzenetek, fórumok révén lehetséges. Az e-tanulási felület használatához a könyvtárban kérhet segítséget.

 

 

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM KÖNYVTÁRÁBAN ELÉRT EREDMÉNYEK

 

1. A könyvtári szoftver szolgáltatásainak fejlesztése

A projekt keretében számos szolgáltatással egészítettük ki a könyvtárban használt Corvina intgrált könyvtári rendszert. Olvasóink az on-line felületen tájékozódhatnak az általuk kikölcsönzött dokumentumok lejárati idejéről és meg is hosszabbíthatják kölcsönzéseiket. A könyvtári katalógus angol nyelvű felületen is kereshető vált, a keresésben pedig angol tárgyszavakat is lehet használni, mert a rendszer tartalmazza valamennyi magyar tárgyszó angol fordítását is. A korábbi keresési lehetőségek mellett megjelent egy új lehetőség is, a tárgyszójegyzék alapján történő keresés.

2. Artmagazin repertórium

Elkészült az Artmagazin művészeti folyóirat eddig megjelent számainak analitikus feltárása. A folyóirat cikkei (több mint 1000 tétel) ezzel kereshetővé váltak a könyvtár online katalógusában. Ezen túlmenően, a katalógus rekordjai alapján elkészült egy hagyományos, tartalomjegyzéken valamint szerzői és tárgyi mutatókon alapuló, on-line repertórium is.

3. Hallgatói adatbázis

Az egyetem hallgatói anyakönyveinek feldolgozásával készül a volt hallgatók adatait tartalmazó hallgatói adatbázis. Jelenleg a kezdetektől a harmincas évek végéig tartó időszakból közel 5000 rekordot tartalmaz, fejlesztése, kiegészítése és ellenőrzése folyamatos. Az adatbázisban a hallgatók számos szempont szerint kereshetők, így például tanévek vagy mesterek alapján is. Adatbázisból adatokat lekérni a könyvtárban, könyvtárosi közreműködéssel lehet.

4. Retrospektív katalogizálás

A projekt keretében több mint 3700 bibliográfiai rekord keletkezett.