bezárás

MONITOR live

Kritikai platform és nyitott műhely a kortárs roma művészet és kultúra művészetelméleti, kultúrpolitikai és szociokulturális kérdéseiről

Helyszín: Labor Galéria, 1053 Budapest, Képíró u. 6.

Időpont: 2013. szeptember 12-15.

Koordinátorok:
Ács Bálint, Balázs Anna, Darvas Angéla, Don Tamás, Horváth Balázs, Menesi Luca, Varga Krisztina - A Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet alapszak harmadéves hallgatói

Workshopvezető: Raatzsch André
Konzulensek: Kékesi Zoltán, Lázár Eszter

A MONITOR egy kritikai platform, amely az elméleti háttér bemutatásának, gyakorlati megközelítéseknek és véleménycserének a helyszíne. Célja a kortárs roma művészet és kultúra művészetelméleti, kultúrpolitikai és szociokulturális kérdéseinek megvitatása. A MONITOR egy folyamatosan frissülő online adatbázis, ami mindenki számára hozzáférhető, egy közösség, mely mindenki számára nyitott és egy folyamat, amely során nyitott események, MONITOR live-ok szerveződnek, a könnyebb véleménycsere és bekapcsolódás érdekében.
Az első MONITOR live egy 4 napos nyitott műhely, amely a képzőművészet-elmélet szak 7 hallgatójának 7 egyéni koncepcióját mutatja be, melyeknek kiindulópontja Raatzsch André a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a 2012/13-as tanévben tartott workshopja.
A hallgatók a koncepciójukhoz kapcsolódó kérdésfelvetéseket, kijelentése- MONITOR live ket, statementeket dokumentálják a Labor terében felépülő mozgatható panelekben (munkaállomásokon). A munkaállomásokon a megjelenített problémafelvetésekhez és kérdésekhez kapcsolódóan meghívott szakemberekkel, csoportokkal és a jelenlevő érdeklődőkkel panel-beszélgetések, viták zajlanak, melyeknek célja a felvetett koncepciók, kérdések továbbgondolása, esetleges új alternatívák kialakítása.
A 4 napos műhelymunka során a MONITOR-ral egy olyan civil és kulturális platformot szeretnénk létrehozni, amelyen a különböző területek képviselőivel és a jelenlevőkkel közösen alakíthatunk ki releváns válaszokat, megoldásokat a helyszínen megjelenített és felmerült kérdésekre, problémákra.

Munkaállomások rövid leírása

MA 01 - Ács Bálint

A munkaállomás stratégiákat, ötleteket és lehetséges alternatívákat keres a magyarországi cigány kultúra érvényesítésére, közvetítésére. Célja, hogy a cigány kultúra Magyarországon való láthatóságát, elismerését és továbbfejlődését biztosító kulturális intézmény lehetséges programtervére javaslatokat és ötleteket gyűjtsön, párbeszédet generáljon.

MA 02-03 - Balázs Anna, Horváth Balázs

A két munkaállomás a civil és a kulturális (művészeti) szektor integrációs stratégiáit és eszközeit vizsgálja. A 4 nap alatt a Labor terében a két szféra közelmúltbeli aktivitásait tematizálják timeline-okkal, statement-analízissel és projekt-mappingel, valamint előre elkészített interjúkkal, és ezeket alapul véve tesznek kísérletet a jelenlevőkkel hatékony együttműködési alternatívák kialakítására. Ennek kapcsán kerekasztal-beszélgetést, workshopokat és vitákat rendeznek.

MA 04 - Darvas Angéla

A munkaállomás a mese szerepét vizsgálja a roma identitás kialakulásában. A 4 nap során kollektív véleménycsere és beszélgetés szerveződik a mesék lélektani szerepéről.

MA 05 - Don Tamás

A munkaállomás azt vizsgálja, hogy létezik-e speciálisan roma festészet, és ha igen, milyen karakterisztikumok érvényesek rá. Mindezt Griselda Pollock Kánon és kultúrharc című tanulmánya függvényében kutatja, miszerint fennáll az a veszély, hogy e kezdeményezések öntudatlanul épp a szegregációt termelik újra. A munkaasztal ezen kérdések mentén előre elkészített interjúkat mutat be, valamint a helyszínen a jelenlevők bevonásával keres rájuk releváns válaszokat.

MA 06 - Menesi Luca

A munkaállomás a cigány viccek sztereotípiák mentén való tematizálásával foglalkozik.
A 4 nap alatt csoportos beszélgetések és workshopok szerveződnek, azzal a céllal, hogy a cigányságról kialakult sztereotípiákat a viccek átalakításával, újrajátszásával felülírják.

MA 07 - Varga Krisztina

A munkaállomás a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjára beérkezett pályázatokat, a Roma Pavilont, és a kiválasztás gyakorlatát vizsgálja. A projekt azt kutatja, hogy milyen alternatívák és lehetőségek jöhetnének szóba, ha a Velencei Biennálé Magyar Pavilonját egy roma származású művész képviselné. Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódóan különböző vélemények kapnak hangot, a cél az, hogy ezek, illetve a helyszínen rendezett beszélgetések alapján kialakuljanak lehetséges alternatívák, programtervek.

MONITOR live programok:

A MONITOR live a 4 nap során nyitott műhelyként funkcionál, így a helyszínen bárki, bármikor becsatlakozhat akár résztvevőként, akár szervezőként. A 4 nap során az előre rögzített bemutatók, előadások, kerekasztal beszélgetések mellett a szabadon maradó időben együttesen, a jelenlévők bevonásával alakítjuk ki a programokat, eseményeket.

Rögzített programok:

szeptember 12. 18.00 : MONITOR live megnyitó és bemutatkozó prezentáció
szeptember 13. 10.00-15.00 : Kísérletek a cigányságról kialakult sztereotípiák felülírására
Nyitott workshop a KoMa Népszínház és az UCCU közreműködésével
szeptember 13. 15.00 : Beszélgetés Daróczi Ágnessel
szeptember 13. 17.00 : Kerekasztal-beszélgetés
ETIKA ÉS ESZTÉTIKA - A magyarországi cigányság integrációjának civil és kulturális gyakorlatai
szeptember 14. 10.00-16.00 : Kísérletek a cigányságról kialakult sztereotípiák felülírására
Nyitott workshop a KoMa Népszínház és az UCCU közreműködésével
szeptember 15. 14:00 : Filmvetítés és beszélgetés – Cigány kép - Roma kép

Az eseményhez kapcsolódó további programok folyamatosan frissülő listája a https://www.facebook.com/monitor.nyitottmuhely oldalon található.

Meghívott együttműködők:

(a résztvevők listája folyamatosan bővül)

Balogh Rodrigó (színész, rendező, drámapedagógus), Csatlós Judit (kurátor, kulturális antropológus), Daróczi Ágnes (Romano Instituto Alapítvány igazgatója, kisebbségkutató, kulturális manager), Hódi Csilla (képzőművész), Illés Márton (Független Színház – programvezető), Karas Dávid (az FKSE elnöke), Kiss Viktória (képzőművész), KoMa Népszínház, Korponovics Roland (hallgató MKE), Kovai Cecília (kulturális antropológus phd hallgató), Kőszegi Edit (filmrendező, KuglerArt Galéria), Mélyi József (művészettörténész, műkritikus), Mihályi Barbara (hallgató MKE), Mucsi Emese, Nemes Csaba (képzőművész), Pócsik Andrea (filmtörténész, kultúrakutató), Rudas Klára (hallgató, MKE), Simon Mihály (TASZ Romaprogramjának jogásza, terepmunkása), Sugár János (képzőművész), Szász Anna (szociológus), UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány, Wessely Anna (szociológus)

Kapcsolat:

facebook.com/monitor.nyitottmuhely

Hírek

A kert szelleme - Válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatóinak munkáiból az Esernyős Galériában

Megnyitó: 2022. aug. 4., 18:00
Helyszín: Esernyős Galéria
Megtekinthető: 2022. szept. 6-ig.

 

2022. augusztus 02.

POSZTSZOVJET – Szilágyi Lenke fotói 1990–2002

Megnyitó: 2020. junius 27. 19:30
Helyszín: Centrális Galéria
Megtekinthető: 2022. december 31-ig

2020. június 24.