bezárás

A Művészi Grafika Születése

A Magyar Képzőművészeti Egyetem
tisztelettel meghívja Önt

A MŰVÉSZI GRAFIKA SZÜLETÉSE
Olgyai Viktor és tanítványai a Magyar Képzőművészeti Főiskolán
1906-1914

című kiállításra

Tichy Gyula "És elindul a kéz..."
linómetszet
(1909)
Tichy Gyula: és elindul a kéz

MKE 1871

a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termébe
(Budapest, VI., Andrássy út 69-71.)
2014. március 10-én hétfőn 18 órára.

A vendégeket köszönti
SOMORJAI-KISS TIBOR
a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora

A kiállítást megnyitja
KESERŰ KATALIN
művészettörténész

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 05-ig hétfőtől péntekig 10-18 óráig,
Szombaton 10-13 óráig.

A MŰVÉSZI GRAFIKA SZÜLETÉSE
Olgyai Viktor és tanítványai a Magyar Képzőművészeti Főiskolán
1906-1914

Különleges, felfedezésre csábító kiállítás nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Az Egyetem egykori kiváló grafikustanárának, Olgyai Viktornak (1870-1929) és tanítványainak 1906 és 1914 között készült, mintegy 150, ritkán látható, vagy nem is ismert művészi grafikájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A művészi grafika műfaja a 19. század végén született újjá. Több évszázadon keresztül a különböző grafikai műfajok, mint a rézmetszet, rézkarc, a fametszet, vagy a 18. század végétől a kőnyomat elsősorban az ismert festmények reprodukálását, portrék, tájképek sokszorosítását szolgálták. Az így készült lapokat általában nem a festők, hanem ügyes mesterek sokszorosították. A 19. század végén fedezték fel a művészek a grafikai technikák sokszínűségét, lehetőségeit, és a művészi kifejezés szolgálatába állították azokat.

Olgyai Münchenben elismert grafikusaként 1906-ban tért haza, hogy a Mintarajziskolában, a Magyar Képzőművészeti Egyetem elődjén grafikai szaktanfolyamot alapítson. A grafikai műhelyben mélynyomást (rézkarcot, foltmaratást, borzolást, hidegtű-technikát), magasnyomást (linóleummetszést) és síknyomást (kőnyomást, vagyis litográfiát) oktatott Olgyai, aki maga is alkotott mindhárom technikában. Az ő tanári, pedagógusi tevékenységének köszönhetően 1906 után nagy számban kezdtek fiatal művészek foglalkozni a grafikával. Olgyai tanítványai között voltak később grafikusként elismerést szerzett művészek (Tichy Gyula, Tichy Kálmán, Kozma Lajos, Krón Jenő, Zádor István, Prihoda István), festők (Tipary Dezső, Dobrovits Péter, Vida Árpád) és olyan hallgatók is, akik csupán diákkorukban, néhány évig kísérleteztek a grafikai technikákkal (Angyal Géza, Márton Ferenc, Ürmös Péter, Dienes János).

A 20. század elejének markáns stílusában alkotott grafikai lapok megejtően szépek, vonzzák a szemet, újrafelfedezésük lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy megismerkedjenek a különböző grafikai technikákkal, és egyben képet alkossanak a magyar művészi grafika kialakulásáról és annak magas színvonaláról.

A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése
A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése A Művészi Grafika Születése

Kiállítás

SZOBRÁSZ MESTEREK AZ EPRESKERTBEN I.

Megnyitó 2021. okt. 26., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. okt. 27-  nov. 05.

2021. október 22.

Az Év Grafikája Díjának átadása

Időpont: 2021. október 21., 10:30
Helyszín: MKE, Kondor Béla Galéria
Megtekinthető: 2021. november 14-ig

2021. október 19.

Szabó Ádám osztály: KONZISZTENS GRIFFITHS-TÖRTÉNET

Megnyitó 2021. október 12., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. október 13-  22.

2021. október 07.