bezárás

Képzőművészet-elmélet Tanszék

2013-as diplomaprojekt


Liget30

FÜGGETLEN RE-AKCIÓK
A Liget Galéria 30 éves

(2013-as diplomaprojekt)

Megnyitó: 2013. május 30. csütörtök, 19 óra
Olof Palme Ház, 1146, Budapest, Olof Palme sétány 1.

A Liget Galéria 2013-ban ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. Ez az alkalom teremtett lehetőséget számunkra, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet alapszak végzős hallgatóiként diplomakiállításunkat a Liget Galériával együttműködve rendezzük meg.
A Galériát, mint komplex jelenséget kívánjuk tárgyalni, ezért a kiállítás nem korlátozódik egy történeti igényű, narratív, kronológikus ív megrajzolására. A kiállításon bemutatásra kerülő művek a felhívásunkra érkezett kortárs reakciók, melyeket a Galéria történetéből válogatott archív anyagokkal kiegészítve mutatunk be. A felhívásban olvasható elsődleges válogatási szempontok a Liget működése szempontjából releváns tematikák, mint például: intézményi együttműködések; a fotó médiuma; a nőművészet jelenléte; a galéria terére történő reflektálás; szociális és társadalmi témák (kiemelten az ökopolitika, háború és aktivizmus).
A kiállításhoz az eseményre kiadott katalógus mellett számos társrendezvény: környezettudatos témájú előadás, kerekasztal-beszélgetések, (gerilla)kertészkedés, zenei programok, látvány-koncert és különféle gyerekfoglalkozás kapcsolódik.

Kiállító művészek:
Czank Ninetta, Barna Orsolya – Fodor Emese – Kristóf Gábor – Pálinkás Bence György, Erhardt Miklós, Family worm, Gosztola Kitti, Gutema Dávid, Hajdu Zsolt, Horváth Tibor, Khoór Lilla, Király András, Kis Varsó, Lilith öröksége, Menesi Attila – Christoph Rauch, Nemes Csaba, Nemes Márton, Palotai Gábor – Peternák Miklós, Schneemeier Andrea, Szentesi Csaba, Szabó Eszter Ágnes – Szira Henrietta, Tranker Kata, Tulisz Hajnalka

Közreműködők: Sugár János, Várnagy Tibor, Zalavári András

Kurátorok: Bene Zsófia, Feigl Nóra, Kenéz Réka, Márton Zsófia Eszter, Rechnitzer Zsófia
Projektvezetők: Lázár Eszter, Nagy Edina
Belsőépítészek: Ács Alíz, Takács Eszter

Helyszín: Olof Palme Ház, 1146, Budapest, Olof Palme sétány 1.
Megnyitó: 2013. május 30. csütörtök, 19 óra

Megnyitja: Beöthy Balázs, képzőművész

A megnyitón fellép Ujj Zsuzsi és a Csajka zenekar

Finisszázs és Katalógus-bemutató: 2013. június 16. vasárnap, 11 óra

Nyitvatartás: május 31– június 16., hétfő és kedd kivételével mindennap
hétköznap: 16–20 óráig, hétvégén: 14–20 óráig

Bővebb információ: http://liget30.wordpress.com

Támogatók:
Budapest Bank Budapestért Alapítvány, Magyar Alkotóművészek Közhasznú Nonprofit Kft., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Fornetti, Pharma Press Nyomda, Szentkirályi Ásványvíz, Zuglói Önkormányzat

honlap:
http://liget30.wordpress.com/kapcsolat/

a hallgatók diplomavédős prezentációja:
http://prezi.com/cx9zphxe9pqb/liget-30/

sajtó:
http://artportal.hu/magazin/kortars/nem-semmi-30-a-liget-harom-evtizede-egy-kiallitason
http://zugloilapok.hu/web/guest//hirmegjelenito?view_article_3s2C=30-eves-a-liget-galeria

Liget 30
Liget 30
Liget 30
Liget 30
Liget 30
Liget 30
Liget 30
Liget 30
 

Rejtett víziók

(2013-as diplomaprojekt)

A Rejtett víziók című kiállítás a magyarországi progresszív kultúra lehetőségeit kutatva arra a kérdésre keresi a választ, hogy az elmúlt évek egymást követő, és egymást erősítő gazdasági, társadalmi és kulturális krízisei után miképpen alakíthatjuk ki és építhetjük újjá saját környezetünket. Milyen víziók inspirálhatnak kulturális és világnézeti értelemben a változások elgondolására?

A kiállítás a munka, a közösség és az oktatás fogalmai mentén, az egyes területeken lezajlott kulturális és társadalmi vitákból kiindulva kívánja kialakítani egy válság utáni Magyarország elképzelését. A helyszín a Csepeli Csőgyár Vezérigazgatóságának egykori épülete. A napjainkra rozsdaövezetté vált Csepel Művek területe szimbolikus jelentőségű a magyarországi munkáskultúra és a rendszerváltás utáni társadalmi változások tekintetében, a Rejtett víziókban Csepel mégis csupán politikai és gazdasági kontextusként, és nem a kiállítás vizsgálatának elsődleges tárgyaként jelenik meg.

A kiállítást megelőző fél évben a kurátorok beszélgetések és további programok keretében dolgozták fel a koncepciót érintő kérdéseket. A projektben meghívott előadóként Kürti Emese művészettörténész, Gagyi Ágnes társadalomtudós és Szemerey Samu építész, urbanista vett részt, a Csepel Művek területén pedig Zémann István, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa tartott vezetést.

Kiállító művészek: Albert Ádám, Igor és Ivan Buharov, Csákány István, Faa Balázs, Farkas Roland, Gruppo Tökmag, Ipsics Barbara, Oláh Mátyás, the Randomroutines, Soós Kata, Szemző Zsófia

A projektet szervező diplomázó hallgatók: Dobi Dóra, Kis Judit, Pacsika Márton
Témavezető: Szoboszlai János, adjunktus

A Rejtett víziók című projekt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének Képzőművészet-elmélet Alapszakának (BA) egyik diploma-kiállításaként jön létre.

A kiállítás a Placcc Fesztivál kísérőprogramja.

Megnyitó: 2013. május 31., 19.00
A kiállítást megnyitja: Nagy Gergely
Zene: Kristóf Marci és Joseph Foss
Megtekinthető: 2013. június 22-ig
Nyitva tartás:
A Placcc Fesztivál ideje alatt (május 31- június 4.): szombat és vasárnap 15.00-22.00, hétfő és kedd 17.00-22.00,
június 5-től vasárnap és hétfő kivételével minden nap 16.00-20.00 között.
A kiállítás helyszíne HÉV-vel megközelíthető, a Boráros térről a 3. megálló (Szent Imre tér). A Csepel Művek bejárata a megállótól pár lépesre (jobbra).

Fotó: Őry Dániel
Grafika: Nosek Mimma

Főtámogató: Budasteel Kft.

További támogatók: C3 - Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, In-Management Kft, Monarchia Borkereskedelmi Kft, Pernod Ricard Hungary Kft, Placcc Fesztivál

https://www.facebook.com/rejtettviziok
https://www.youtube.com/watch?v=__MmCMiCfeA


Under reconstruction

(2013-as diplomaprojekt)

Under Reconstruction – Újlak 1989-1995

Az Under Reconstruction kiállítás az 1989 és 1995 közt működött Újlak Csoporttal foglalkozik. Kiindulópontul az a felvetés szolgált, hogy a kiállítás médiumán keresztül vajon megközelíthető-e a rendszerváltást követő évek egyik meghatározó művészeti csoportjának tevékenysége. Hogyan válik hozzáférhetővé egy húsz évvel ezelőtti művészeti gyakorlat, különösen, ha ennek alapjait az efemer műfajok, a kibomló folyamatok és a csoportdinamika jelentették?

A technikai médiumok iránt fogékony, a szerzőiség kérdését újradefiniáló, csoportos formában alkotó Újlak Csoport a hazai installációművészet egyik legkorábbi képviselője. Tevékenységükhöz, mely a közös kísérletezésen, az egymás munkáira való reflektáláson és nagyvonalú térkezelésen alapult, szokatlan helyszíneket kerestek. A Hungária Fürdő, az Újlaki mozi, vagy a Tűzoltó utca 72-ben állt egykori gyárépület terei szolgáltatták a megfelelő terepet ötleteik szabad megvalósításához.

Az időbeli átjárás nehézségei a témával foglalkozó kurátort újfajta megközelítésekre sarkallják. A kiállítás a Csoport egykori működési stratégiáját megidézve az eredeti funkciójától megvált Flórián mozi terében valósul meg. A specifikus helyszín lehetőséget teremt egy az egész teret átszövő narratív hanginstalláció és kiállításdesign kibontására az Újlak munkamódszeréhez hasonlóan alkotó fiatal csoportok bevonásával.

Nem egy merev, végérvényes képet szeretnénk közvetíteni, hanem azt a rendkívül dinamikus szellemiséget, amely az Újlak sajátja volt. Egy statikus kiállítási struktúra helyett egy három napba sűrűsödő, eseménycentrikus programsorozat kialakítására törekszünk. Emellett a Csoporttal kapcsolatos kutatás és dokumentáció a kiállításon túl egy több elemből álló kommunikációs platform révén (Újlak-zine – honlap – városi „hangzó” emléktáblák) válik láthatóvá és hallhatóvá. Az Under Reconstruction összességében mint egyfajta efemer emlékmű funkcionál, mely folyamatosan változó tartalmakkal teremt lehetőséget az Újlak Csoport bemutatására. Projektünk másik kulcsfogalma a rekonstrukció: az ilyen jellegű megközelítések, kiállítási stratégiák újragondolásával kíséreljük meg áthidalni az idő- és térbeli távolságot, mely a kiállítótérben megjelenő anyagokat elválasztja az egykori műalkotásoktól.

Az Under Reconstruction a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet alapszakos hallgatóinak diplomaprojektje.

A projektet szervező diplomázó hallgatók: Hegedűs Gábor, Juhász Anna, Lukács Viola, Mucsi Emese, Salamon Júlia, Szalipszki Judit

Témavezető: Mélyi József, tanársegéd

A projekt megvalósításában közreműködtek: Besorolás Alatt – Kaos Camping, Harsányi Réka, Victor Maria Lima, Studio Nomad

Grafika: Sipos Balázs

Megnyitó: 2013. június 13. (csütörtök) 19.00

Helyszín: Flórián Műhely (egykori Flórián mozi – 1033 Budapest, Flórián tér 3.)

A kiállítás megtekinthető 2013. június 13 – június 16. 16.00-22.00 között.

A külső helyszíneken elhelyezett „hangzó” emléktáblák az alábbi címeken érhetők el: egykori Hungária fürdő (ma: Continental Hotel Budapest) – 1074 Budapest, Dohány utca 42-44; egykori Újlaki mozi – 1037 Budapest, Bécsi út 37; volt tésztagyár – 1094 Budapest, Tűzoltó utca 72.

Programok:

Besorolás Alatt – Kaos Camping – performansz-koncert
Időpont: 2013. június 13. (csütörtök) 20.00

Kiállítás mint rekonstrukciós gyakorlat – kerekasztal-beszélgetés
Időpont: 2012. június 14. (péntek) 17.00

Újlak – szubjektív archívum-bővítés – emlékmegosztó est
Időpont: 2013. június 15. (szombat) 18.00

Június 14-én (péntek) 16.00-tól, és június 15-én (szombat) 17.00-tól tárlatvezetéssel várjuk az érdeklődőket.

További részletekkel kapcsolatban kérjük, tájékozódjon a projekt folyamatos bővülő honlapján (elérhető: 2013. június 1-től).

További információ: www.c3.hu/ujlak
Kapcsolat: ujlakdiploma@gmail.com
Támogatók: Irokéz Gyűjtemény, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata