bezárás

Képzőművészet-elmélet Tanszék

2012-es diplomaprojekt


s2elep

(2012-es diplomaprojekt)

s2elep diplomafilm

A S2elep című diplomaprojekt témája és kiindulópontja a Szelep című 1989-es kiállítás-sorozat, amely  egyhetes kiállításokból és megnyitó eseményekből állt, tizenkét művész közreműködésével. A részt vevő művészek Ádám Zoltán, Bullás József, Kelemen László, Komoróczky Tamás, Mészöly Suzy, Nemes Csaba, Pálos Miklós, Szarka Péter, Szépfalvi Ágnes (Uray Ágnes), Szilágyi László, Szűcs Attila és Veress Zsolt voltak.

A film elkészítését megelőző kutatás során felmerülő és általunk fontosnak tartott kulcsszavakat járjuk körül a dokumentumfilmben és a projektben, úgy mint zene, remix, kollektív együttműködés, installáció, új szenzibilitás, és forradalom a Képzőművészeti Főiskolán.

Projektcím: S2elep
Bemutató:  2012. június 22., 19:00
Helyszín: Toldi Mozi, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
Diplomázó hallgatók: Cifka Fruzsina, Istvánkó Bea, Kozma Eszter, Szuromi Eliza
Témavezető: Szoboszlai János
MKE-KET, Magyar Képzőművészet-elmélet alapszak (BA)

19 órától: érkezés, helyfoglalás
20 órától: S2elep című film vetítése
21 órától: Csakugyan zenekar
22 órától: dj Minek
Éjfél után Gumipop a Toldi Klub szervezésében.

Az esemény INGYENES
További információ: http://www.facebook.com/S2elepDiplomafilmMke
Kontakt: szelepvalve@gmail.coms >

s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
s2elep
 

Tervezetlen utak

(2012-es diplomaprojekt)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet alapszakos hallgatóinak diplomaprojektje.

2012. június 27 – július 3.

A séta gyakorlatának sokféle, művészeti és hétköznapi formái lehetnek, amelyekben a két végpont közötti mozgás folyamata kap hangsúlyt: a tudattalan bolyongástól akár bizonyos politikai célok érdekében szervezett séta-demonstrációkig. Diplomaprojektünk olyan kezdeményezéseket foglal magába, melyek a gyalogos mozgás sokféle megközelítései közül a séta mint a kutatás és a befogadás eszközének különböző használati formáit mutatják be: a Tervezetlen utak a város alaposabb megfigyelésére és elemzésére javasol különböző technikákat, melyek alkalmazására három alprojekt segítségével szeretné rávenni az érdeklődőket.

A Gruppo Tökmag városi régészetének egyik nemrég feltárt leletét ismerhetik meg azok a látogatók, akik részt vesznek a művészpáros és a Miénk a Ház! munkacsoport közösen szervezett újlipótvárosi sétáján. Emellett Saját szemmel címmel sétaútvonalakat javasoltunk felkért résztvevők számára, az utak során készült fényképeket a látogatókkal közösen installáljuk a Labor kiállítóterében. Harmadik projektünk, a Hallható hiány címet viselő városi audio-tárlatvezetésünk a Kálvin téren és annak környékén felállított, majd később eltűnt, áthelyezett vagy feledésbe merült műalkotások történetét és utóéletét térképezi fel.

Kapcsolódó programként a hazai alternatív sétaszervezőket hívtuk el egy közös beszélgetésre. A diplomaprojekthez készült katalógusban pedig a séta eddigi elméleti megközelítéseit árnyaljuk a kiválasztott tanulmányokkal.

Diplomázó hallgatók: Kangiszer Dóra, Kis Veronika Edit, Sparing Stefánia

Témavezető: Lázár Eszter, művészettörténész, Képzőművészet-elmélet Tanszék, tanársegéd

A projekt megvalósításában közreműködtek: Gruppo Tökmag valamint Bojár Iván András, Kis Varsó, Kovách Gergely, Pataki Ágnes és a Téreltérítés Munkacsoport

Megnyitó: 2012. június 27. 18.00, beszédet mond Bojár Iván András művészettörténész, az OCTOGON főszerkesztője

Helyszín: Labor (1053 Budapest, Képíró utca 6.)

A kiállítás megtekinthető 2012. június 28. és július 3. között, vasárnap kivételével minden nap 16.00-19.00, a Laborban és a város további helyszínein.

A Hallható hiány című sétán bárki részt vehet, aki mobiltelefonjába beépített rádióval vagy a Laborban limitált számban kölcsönözhető zsebrádiókkal ellátogat a Kálvin tér és a Fővám tér környékén található helyszínekre. Kérjük, mindenki hozza magával saját fülhallgatóját!

https://www.facebook.com/TervezetlenUtak

Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
Tervezetlen utak
 

Várkonyi 100 – Érzékeny egyensúly

(2012-es diplomaprojekt)

Kiállítás Várkonyi Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet alapszakosainak egyik diplomaprojektje

A Vígszínház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) háromnapos programsorozattal és életműkiállítással emlékezik a 100 éve született legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra. A Várkonyi Napoknak és a Várkonyi 100 kiállításnak Várkonyi Zoltán életének két fontos helyszíne - a Vígszínház és az SZFE - ad otthont.

A Várkonyi Napok keretében létrejött Várkonyi 100 - Érzékeny egyensúly című kiállítás a huszadik századi magyar színház és film egyik legsokoldalúbb és legnagyobb hatású alkotójának állít emléket. Várkonyi Zoltán a harmincas évektől haláláig színészként, rendezőként, színházigazgatóként, pedagógusként egyaránt egy szakma kulcsfigurája volt, filmjeit a televíziók a mai napig rendszeresen műsorra tűzik, szellemisége a magyar színházi életben, különösen az általa egykor igazgatott Vígszínházban és Színház- és Filmművészeti Egyetemen máig eleven maradt. Nem véletlen tehát, hogy éppen az említett két intézmény épületének tereiben, kezdeményezésére és támogatásával jött létre a Várkonyi életművét feldolgozó kiállítás.

A Várkonyi 100 – Érzékeny egyensúly című kiállítás egyszerre jeleníti meg a múlt és a jelen idősíkját, s a két réteg egymásra helyezéséből, a művek, dokumentumok aktualitásának vizsgálatából kiindulva teszi láthatóvá Várkonyi alakját, tevékenységét és művészetét, így világítva rá a korszakra jellemző kontextusokra, struktúrákra. A tárlaton a fotó- és mozgóképes dokumentumok, a családi albumokból származó fényképek mellett egykori előadások felvételei, a Várkonyi által rendezett filmek részletei és azok Török Ferenc által újraforgatott jelenetei jelennek meg.

A kiállítás a Vígszínház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésének eredményeként jött létre.

A megnyitó: 2012. május 11. 18.00 óra
A kiállítás megtekinthető: 2012. május 11 - június 18.
A kiállítás helyszínei: Vígszínház (Budapest, XIII. Szent István krt. 14.), Színház- és Filmművészeti Egyetem ( Budapest, VIII. Vas utca 2/c)

Bővebb információ a Várkonyi Napokról:  
Színház- és Filmművészeti Egyetem
Vígszínház

A projektek létrehozásában a Magyar Képzőművészeti Egyetem részéről közreműködtek: Csiszár Mátyás, Hermann Júlia, Pacsika Márton, Tihanyi Lajos
A kiállítás létrehozásában közreműködött: Jákfalvi Magdolna, Kovács Krisztina, Mélyi József, Szegedy-Maszák Zoltán, Török Ferenc
Belsőépítész: Batisz Miklós
Grafikus: Eperjesi Ágnes, Szöllősi Géza

A Várkonyi Napok támogatói: Vígszínház, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, MTVA, OSZK Színháztörténeti Tár, Nemzeti Múzeum, Várkonyiné Farkas Éva és Várkonyi Gáspár.

Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
Várkonyi 100
 

http://www.mke.hu/node/32865