bezárás

A Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorának nyílt levele Áder János köztársasági elnökhöz

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának nyílt leveléhez csatlakozva, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektoraként felszólítom Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a Nemzeti Felsőoktatásról szóló 2011 évi CCIV. Törvény módosításáról szóló, T/14686 számú törvényjavaslatot.

Elutasítok minden olyan törekvést, ami az egyetemi autonómiát korlátozza.

Elfogadhatatlannak tartom az utólagos törvénykezés gyakorlatát, ami jelen esetben egyértelmű politikai akció a felsőoktatás egyik szereplője ellen.

A tudomány, a művészet és az oktatás politikától való függetlensége olyan alapérték, amit irányultságtól függetlenül minden felelős politikusnak tiszteletben kell tartania. Az Nftv. fent nevezett, mindenfajta szakmai egyeztetést mellőző módosítása „kiemelt kormányzati érdeknek” minősítve került beterjesztésre. Mindez bizonyítéka annak, hogy a kormányzat éppen ezen alapértékek megsértésére, az oktatás politikai szempontok alapján való irányítására törekszik. Egyértelmű, hogy ez a kormányzati érdek a nemzetközi rangsorokban legjobban teljesítő felsőoktatási intézmény, a CEU/KEE ellehetetlenítését célozza meg.

A törvényjavaslat megszavazása a legalapvetőbb jogelveket sérti, ezt lelkiismereti okokból nem tudom elfogadni.

 

 

Budapest, 2017. április 4.

 

                                                                                        Prof. Csanádi Judit
                                                                   a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora

Csanádi Judit nyílt levele Áder János köztársasági elnökhöz.pdf