bezárás

Albert Ádám oktatónk az egyik kiállító művésze a Dorottya Udvarban látható BELSŐ KERT című művészeti projektnek

A Dorottya Udvar reprezentatív és kellemes, szinte oázisként felsejlő belső udvara a kortárs magyar képzőművészet szabadtéri plasztikai alkotásainak ad otthont a következő hónapokban. A minimalizmust, letisztultságot és ipari nagyvonalúságot sugárzó épületkomplexum hangulata inspirálta a kertben látható művek szelekcióját. A kert mérnöki pontossággal megkomponált szerkezetében olyan, a térbeli adottságokkal párbeszédet kezdeményező, és a helyszínnel is korreláló szobrok, objektek és installációk jelennek meg, amelyek maguk is ipari formákból és anyagokból állnak, amellett, hogy számos organikus elemet is felvonultatnak.

A KÖZÖNSÉG NEMCSAK A HELYSZÍNRE ADAP- TÁLT, MÁR LÉTEZŐ MŰVEKET TEKINTHET MEG, HANEM KIFEJEZETTEN A KERT ADOTTSÁGAIT KIHASZNÁLÓ ÉS EZ ALKALOMMAL SZÜLETETT ÚJ MŰVEKET IS. A KIÁLLÍTOTT MŰVEK EGY RÉSZE ABSZTRAKT HATÁSOKAT KELT ÉS INDUSZTRIÁLIS ALAPANYAGOK FELHASZNÁLÁSÁVAL, ELJÁRÁSOKKAL KÉSZÜLT. AZONBAN AZ ABSZTRAKT FÉMSZOBRÁSZAT MÖGÜL SOK JÁTÉKOS TÉMAFELVETÉS KACSINT KI, SŐT SZEREPELNEK ILLÉKONY HALMAZÁLLAPOTÚ MŰVEK IS A KIÁLLÍTÁSON.

Budapesten az utóbbi években kevés kültéren megvalósult kortárs képzőmű- vészeti projekttel találkozhatott a közönség, ezért reméljük, hogy a Dorottya Udvar kezdeményezése népszerűsíteni fogja a magyar kortárs képzőművészetet. A projekt ambiciózusságát bizonyítja, hogy a fiatal és feltörekvő alko- tókon túl, nemzetközileg is elismert középgenerációs művészek mellett érett mesterek művészete is helyet kap.

ALBERT ÁDÁM kisméretű zománctáblákat helyezett el a kertben, olyan ál-taxonokat, amelyek formai rokonaival botanikus-, illetve fűvészkertekben találkozhat a közönség. A más esetben növények felismerését segítő táblák játékos módon billentik ki a nézőket a kert-élményből: absztrakt piktogramjai szándékosan félrevezető, abszurd funkciókat tulajdonítanak a kertnek. A mű a bevésődött érzékelési és értelmezési rutinjainkat hekkeli meg. Az egykori Derkovits-ösztöndíjas művész elnyerte a nemzetközi Essl-Award első díját és a Római Akadémia ösztöndíját is. Munkáját a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye is őrzi és ma már a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára.

BRUNO BAPTISTELLI a néhány éve Budapesten élő brazil művész egy új műcso- portot hozott létre a kiállítás alkalmával. Baptistelli mobil fémszobrai valójában meghekkelik a Dorottya Udvar kertjének és medencéjének képét, mivel konstrukciói medence-korlátok illúzióját keltik, miközben azok nyilvánvalóan nem szolgálnak fürdőzés céljára, ahogy a szobrok segítségével sem lehet a vízbe jutni. Baptistelli művészete a közterek funkcióinak aprólékos megfigyelésén és abból levont következtetésein alapszik. A Sao Paoloban diplomát szerző Bruno Baptistelli nagyon intenzív dél-amerikai kiállítási karriert tudhat mára magának.

BENCZÚR EMESE kifejezetten a Dorottya Udvar kertjébe készített environmentje napelemes lámpák fényével ír ki egy rövid szöveget. Benczúr tárgy-, és szöveg-alapú konceptuális művei mindig különleges helyzeteket teremtenek, és együttállásaikkal játékra hívják a nézők érzékelését. Benczúr Emese amellett, hogy elnyerte a Derkovits Gyula ösztöndíjat és a Munkácsy-díjat, valamint a Ludwig Múzeum gyűjteményében is szerepel, olyan rangos nemzetközi eseményeken is állított már ki, mint a Velencei Biennálé, vagy a Manifesta.

FAJÓ JÁNOS fémszobrai klasszikus köztéri művek a kiállításon. A Munkácsy-, és Kossuth-díjas Fajó az 1960-as évek óta állít ki Magyarországon és külföldön, művei nemcsak köztereken, hanem minden jelentős magyar közgyűjteményben megtalálhatók. Fajó hűen Kassák Lajos örökségéhez az 1960-as évek óta új geometria programja jegyében dolgozik, a Dorottya Udvarban látható fémszobrai formai érzékelésünket kihasználó térplasztikák, melyek a geometrikus síkok és a tér kapcsolatát vizsgálják.

KISS ADRIÁN a magyar kortárs képzőművészet egyik legfiatalabb ígérete, egy szerszám-fa szobrot állít ki a kertben. Az emberi léptéknél mindenféleképpen nagyobb eszköz időtlenség érzetét kelti, hiszen számos geometrikus és erősen áramvonalas eleme egyszerre hipermodern és archaikus. Kiss művei párbeszédet kezdeményeznek a designnal és a divattal is, ám mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az indusztriálisnak ható elemek mellett organikus részei is legyenek műveinek, ahogyan jelen esetben is egy fatörzs formájában. Kiss a londoni Central Saint Martins College of Art and Design diplomása és az elmúlt két év során már számos magyar és régiós kiállításon szerepeltek művei.

KOMORÓCZKY TAMÁS hegesztett fémből és betonelemekből álló légiesen absztrakt műegyüttese egy mini zen kert formáját ölti magára ezen kiállítás alkalmával. Komoróczky művének címe, a Jade Nyúl kertje, a kínai mitológiára és űrprogramra is utal, mivel a kínai Holdra szálló egység is ezt a nevet viselte a közelmúltban. A kert egyszerre kelt evilági és túlvilági hatást, miközben tagadhatatlanul a törékenység érzetet is felébreszti nézőiben. Komoróczky művészeti karrierje az 1980-as években kezdődött Budapesten, azóta már a Velencei és Sao-Paoloi Biennálékon is kiállított, hogy csak a legrangosabb külföldi szerepléseit említsük.

KÚTVÖLGYI-SZABÓ ÁRON absztrakt szobrai nemcsak vonalas fém struktúrák, hanem hálózatelméleti modellek is egyben. A pécsi egyetemen szobrász diplomát szerző és jelenleg is Derkovits-ösztöndíjas Kútvölgyi-Szabó alakzatai olyan háromdimenziós mind mapek, amelyek ugyanúgy vonatkoztathatók az egyén mozgásaira, mint vállalati struktúra-modellekre, vagy éppen gondolatok áramlására.

MÁTRAI ERIK fényinstallációja a Dorottya Udvar egy fontos és hangsúlyos elemét, a feszített víztükrű medencét veszi célba és láttatja új fényben és színben. Mátrai efemer művészete az elmúlt években a fény anyagtalan eszközével hoz létre jelenségeket vagy változtatja meg tárgyak képét, anélkül hogy azokon más maradandó beavatkozásokat hajtana végre. Mátrai sok kiállítóhoz hasonlóan szintén Derkovits-ösztöndíjas volt, a Római Akadémia ösztöndíját is elnyerte és a Műcsarnok mellett olyan nagypresztízsű kiállítóhelyeken szerepelt kiállításokon, mint a karlsruhei Zentrum für Kunst und Medien.

 

A kiállításról még itt:

Index.hu

welovebudapest.com

Facebook-esemény


 

 


 

Hírek, események

MKE DLA képzés 2017/2018 tavaszi szemeszter

Az előadások helyszíne:MKE Doktori Iskola, Feszty-ház

2018. április 24.

Semmi hatalmat nekem! – Pacsika Rudolf kiállítása

Időpont: 2018. április 25. 18 óra
Helyszín: Hidegszoba stúdió – 1072 Budapest, Dob u. 24.

2018. április 22.

KissPál Szabolcs | A műhegyektől a politikai vallásig című kiadványának bemutatója

Időpontja: 2018. április 24. 18 óra
Helyszíne: Goethe Intézet

2018. április 22.

Pályázat a Tbilisi Nemzetközi Biennálén való részvételre

Beadási határidő: 2018. április 29.

2018. április 20.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - Képzőművészeti ösztöndíj támogatására a Római Magyar Akadémia közreműködésével

Pályázatot benyújtásának határideje: 2018. május 7-én

2018. április 20.

Pályázat képzőművészeti ösztöndíj elnyerésére

A pályaművek beadásának időpontja: 2018. november 6-án

2018. április 20.

Logótervező-pályázat

A pályaművek beérkezésének határideje: 2018. augusztus 20.

2018. április 20.

Bánkitó Fesztivál 2018 – Képzőművészeti pályázat

A pályázati tervek leadási határideje: 2018. MÁJUS 2. ÉJFÉL

2018. április 20.

ON↑TOP - Szigeti G Csongor

Helyszín: MAMŰ Galéria
Megtekinthető: 2018. május 11-ig

2018. április 19.

SZÉP ÚJ VILÁG

Megnyitó: 2018.04.20. péntek 19:00
Helyszín: Labor Bp
Megtekinthető: 2018.04.20- 04.28.

2018. április 19.

MIMIKRI⎪MIMICRY

CSERVENKA EDIT KIÁLLÍTÁSA
Megnyitó: 2018. április 20., 18h
Helyszín: Öreghegyi Közösségi Ház, Székesfehérvár
Megtekinthető:2018. 04. 20. - 05. 11

2018. április 19.

CSATÓ József - Selfminerals Under My Shoe

Helyszín: aqb Project Space
1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.
Megtekinthető: 2018. május 10-ig

2018. április 18.

Minden nem látszik – TÜRK Péter (1943-2015) életműkiállítása

Megnyitó: 2018. április 19. 18 óra
Helyszín: Ludwig Múzeum
Megtekinthető: 2018. június 24-ig

2018. április 18.

Ciróka Bábszínház

A Ciróka Bábszínház nyílt pályázatot hirdet a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozója országos szakmai rendezvény plakátjának és logójának megtervezésére.

2018. április 18.