bezárás

Psyché ‒ DVD-bemutató

Psyché - DVD bemutató

A Magyar Képzőművészeti Egyetem
és a
Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága
szeretettel meghívja

Bódy Gábor
Psyché

című filmjének DVD bemutatójára.

Időpont: 2017. szeptember 29. (péntek) 17 óra
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69. (földszinti vetítőterem) 

A bemutatón jelen lévő alkotók és közreműködők:

Csaplár Vilmos forgatókönyvíró
Hildebrand István operatőr
Vidovszky László zeneszerző
Bonta Zoltán színész, a rendező munkatársa
Kornis Anna vágó
Koppány Gizella jelmeztervező
Beke László művészettörténész.
 
A bemutatón filmrészleteket vetítünk az alkotók kommentálásával. A filmről,  annak felújítási rekonstrukcióiról és a kiadványról a film alkotóival és Fazekas Eszterrel, a kiadvány szerkesztőjével, filmfelújítási menedzserrel Peternák Miklós, az MKE rektorhelyettese, a C3 Alapítvány igazgatója beszélget. 
 
Bódy Gábor Psyché című korszakalkotó művének legteljesebb, digitálisan felújított változata került kiadásra a Nemzeti Filmarchívum gondozásában. A Psyché eredetileg hétórás film volt. Ebből, a „legteljesebb” a verzióból egyetlen példány maradt fenn a Magyar Televízióban, amely Bódy életében nem került bemutatásra. Az elsüllyesztett filmkópia a kilencvenes évek elején került a filmarchívumba, amelyet 2011-ben Hildebrand István operatőr vezetésével HD-változatban is felújítottak a Berlini Művészeti Akadémia és a C3 Alapítvány támogatásával. . E háromrészes rendezői változat digitális mozikópiája eddig csupán kétszer, a Ludwig Múzeum Bódy-kiállításán és a Weöres-év keretében volt nyilvánosan vetítve Magyarországon. A DVD kiadásával  a Nemzeti Filmalap Filmarchívuma immár mindenki számára hozzáférhetővé teszi e korszaknyitó mű legteljesebb formáját. 
A Psychéről a maga idejében számtalan reflexió keletkezett itthon és külföldön. Talán most,  elkészülte után több mint harminc évvel, mikor a mű időtálló volta is bizonyossá vált, jött el az ideje egy részletes, új szempontú elemzésnek. Azok a technikai változások, melyek a celluloid alapú mozgóképet lassan kiszorítják a közönség számára hozzáférhető formátumok közül, egyúttal azt is lehetővé teszik, hogy a mozi-felbontást megközelítő szintű digitális kópia elérhető legyen a házimozizó vagy épp a kutató számára is. Ez a kiadvány azzal, hogy az elemző nincs kiszolgáltatva a mozi-szituáció lineáris idejének, alkalmat nyújthat a "második tekintet" számára egy ilyen alapos (újra)olvasáshoz is. Akik pedig ‒ például életkoruk vagy a filmforgalmazási szokások megváltozása miatt ‒ még nem találkoztak ezzel az alkotással, talán őket érheti a legnagyobb meglepetés.
A DVD-n kivételes extrák is helyet kaptak:  Bódy Gábor és Walter Gramming beszélgetése 1985-ből a videókorszak beköszöntéről, valamint Bódy Mozgástanulmányok című kisfilmje.
 


Psyché - Háromrészes, rendezői változat - előzetes, Magyar Nemzeti Filmarchívumból, Vimeo.

Bódy Gáborról:

http://stateofimages.c3.hu/budapest/index.html
http://bodygabor.hu/
http://www.c3.hu/collection/videomuveszet/gabor_body/index.html
http://www.infermental.de/
http://stateofimages.c3.hu/body_dvd.html

Psyché - DVD bemutató
Kiadványszerkesztő: Fazekas Eszter

Forgalmazza:
Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága
Felelős kiadó: Ráduly György

A DVD a bemutatón megvásárolható.

Esemény

MKE DLA képzés 2018/2019 őszi szemeszter

Az előadások helyszíne:MKE Doktori Iskola, Feszty-ház

2018. szeptember 25.