bezárás

METSZÉSPONTOK ‒ beszélgetés- és vetítéssorozat

Film, képzőművészet, zene: esettanulmányok a nyolcvanas évek magyar filmjeinek köréből

beszélgetés- és vetítéssorozat I.
2018. február 9. (péntek), 17 óra
MKE Vetítő

A négy részből álló beszélgetés-és vetítéssorozat apropóját a Magyar Képzőművészeti Egyetemen zajló doktori kutatáshoz kapcsolódó, 2017 őszén a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban rendezett Metszéspontok c. kiállítás, illetve az erre az alkalomra készült film adja. Ez három, a nyolcvanas években készült film (Eszkimó asszony fázik, 1983, rendezte: Xantus János; Meteo, 1989, rendezte: Monory Mész András; Az emberevő szerelme, 1985, rendezte: Cantu Mari, Pázmándy Katalin) alkotóival forgatott interjúkon alapul. A megkérdezett művészek által elbeszélt, párhuzamosan haladó, hol egymást erősítő, hol ellenpontozó narratívák megmutatják a filmművészet és a korszak zenei és képzőművészeti tendenciáinak metszéspontjait.

A sorozat egyes alkalmain részleteket vetítünk az interjúkból, illetve az alkotókkal és további szakemberekkel élőben folytatjuk a felvételen megkezdett beszélgetéseket.

Az első alkalommal a fentiek mellett a magyarországi popkultúra-kutatás eddigi eredményeit és bemutatási lehetőségeit járjuk körül olyan szakemberekkel, mint Frazon Zsófia (etnográfus, muzeológus, Néprajzi Múzeum), Havasréti József (író, kritikus Pécsi Tudományegyetem, Társadalom-és Médiatudományi Intézet), K. Horváth Zsolt (társadalomtörténész, kritikus; Eötvös Loránd Tudományegyetem, Média és Kommunikáció Tanszék), Szőnyei Tamás (újságíró, levéltáros, gyűjtő).

A beszélgetéseket vezeti: Szabó Eszter Ágnes képzőművész és Balázs Kata művészettörténész

A sorozatot szervezi: Majsai Réka, Szabó Eszter Ágnes, Balázs Kata

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Vetítő - 1062 Budapest Andrássy út 69.

A belépés ingyenes.

Esemény

MEGHÍVÓ doktori szigorlatra: Udvardy Emese képzőművész

A szigorlat időpontja: 2019. február 25. hétfő, 14h30 Helyszín: MKE DI Feszty-ház

2019. február 25.