bezárás

FORGÁCS PÉTER - médiumanalízis x

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem vendége 2018. április 6-án pénteken Forgács Péter, aki az Intermédia Tanszék médiumanalízis x című akciója keretében 18.00-i kezdettel tart előadást, melyre mindenkit szeretettel várunk! Helyszín: Budapest, VI. Kmety György utca 27 intermédia előadó.

"A Holland Kelet-India (ma Indonézia) és a a holland uralom történelméről szóló németalföldi írás és gondolkodás a gyarmati uralm miatti szégyennel és bűntudattal fertőződött meg. A gyarmati korszak nagyon boldogtalan véget ért, kezdve a japán megszállással (1942), majd aztán a világháború utáni csúnya függetlenségi háborúval. Ezek a körülmények nagyon megnehezítik a holland történészek vagy művészek számára, hogy kívülálló kiinduló- és néző pontjuk legyen, és pontosan ez az privát filmekből komponált Forgács mű ajánlata, ha azt akarjuk, hogy a történelem és a történetek egy addig nem hallott hangon szóljanak hozzánk.

Az a benyomásom, hogy Forgács Péter beavatkozásával ki lehetett szabadítani ezeket a képeket a “régi szép idők” nosztalgiájából, azért is, hogy elszakadjanak a “politikailag korrekt” antikoloniális szempont mindenhatósága alól. A Looming Fire ezeket a privát filmeket, történeteket, valahol a kettő közé helyezi, egy bizonytalan alapon, fekete vagy fehér színnel, és nincsenek világos válaszok az általuk felvetett kérdésekre, de mintha frissen látnánk, mintha újak lennének, és eddig nem láttuk volna. "

"Tudom, hogy ez veszélyes állítás”, tette hozzá Peter Delpeut, hangsúlyozva még: „A Lappangó tűz, (Looming Fire) mint Péter minden más munkája, izgalmas kísérlet a történet írására, de nem a történetírás egyik formája. A Looming Fire egy műalkotás." (idézet Peter Delpeut-megnyitójából)

 

Forgacs_Peter_mediumanalizis_X.pdf

Esemény

1956-os Forradalom és szabadságharc 63. évfordulója

A megemlékezés időpontja:
2018. október 22., kedd 15:00

2019. október 16.

Meghívó doktori védésre: Kiss Gabriella látványtervező művész

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kiss Gabriella látványtervező művész doktori védésére
Dátum: 2019. október 28. hétfő 15h

2019. október 10.