bezárás

GENIUS LOCI – a hely szelleme

Webprojekt bemutató

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet alapszakos hallgatóinak diploma-projektje.

Időpont: 2018.06.15. (péntek) 18:00
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, 1062 Andrássy út 69-71. Hátsó udvar

Kurátorok: Ádám Alexandra, Baranyi Dóra, Huszka Csilla, Rogovszky Máté, Sárdi Orsolya, Tahon Zsanna, Tóth Rebeka, Vida Fruzsina

Közreműködők: Jeneses Ádám, Kovács Gyula, Langh Róbert

Témavezető: Lázár Eszter

Grafika: Király Péter, Kolonusz János

///

Hogyan kerül egyazon kiállításba egy Velázquez másolat, egy 19. században készült évtizedekig befalazott növényornamentikájú falfülke szekkó, vagy egy ma már tanszéki fiókban porosodó művészettörténeti diaképeket felhasználó kortárs installáció? Valamint hogyan kapcsolódik mindezekhez egy 1 négyzetméternyi lecsiszolt padlófelület?

A közös nevező a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet végzős alapszakos hallgatóinak kutatási témája, ami egyúttal egy virtuális kiállítás helyszíne is: az Andrássy úti Magyar Képzőművészeti Egyetem több mint 150 éves épülete. A nagy múltú tanintézményt 1871-ben alapították Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde néven. Az Andrássy út 71. szám alatti Mintarajziskola és a szomszédos telekre 1877-ben közadakozásból épült Régi Műcsarnok története és épülete nem sokkal később összekapcsolódott, a felsőfokú művészetoktatás központi helyszínévé vált. 1908-tól Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola, később a Magyar Képzőművészeti Főiskola nevet viselte, mai hivatalos elnevezése Magyar Képzőművészeti Egyetem.

Az intézmény történetének másfél évszázados időszakát archív írott dokumentumok és fotók, valamint a művészhallgatók, az oktatók, a munkatársak visszaemlékezései segítségével ismerhetjük meg. Mindezekhez kapcsolódnak az épület műhelyei, műtermei, folyosói, az időszakosan elhelyezett installációk, valamint olyan kortárs munkák is, amelyeket a hazai művészetoktatás körülményei, dilemmái, vagy akár annak impozáns, bár mára kissé megfáradt neoreneszánsz épülete inspirált.

A Genius Loci / a hely szelleme egy virtuális intézménytörténeti kiállítás, amelyben nem teszünk különbséget főművek és tanulmányok, ismert szerzők és névtelen alkotók között, mert a Magyar Képzőművészeti Egyetem történetének kevésbé idézett momentumai számunkra ugyanolyan fontosak, mint az ismert adatok. A tematikus válogatás szempontjait nem egy adott művészgeneráció határozza meg, nincsenek műfaji- és stíluskritériumok. A bemutatásra kerülő 19. századi művek, architekturális részletek és kortárs munkák mellett hallgatók és oktatók mesélnek a műemléki épületről, az egyetem különleges gyűjteményeiről, valamint személyes élményeikről.

A virtuális kiállításon az Intermédia Tanszék hallgatói, Kovács Gyula és Jeneses Ádám segítségével, valamint elhivatott művészoktatójuk Langh Róbert közreműködésével az egyetem 6535 nm2-nyi területét egy 360°-os látószögű, 2.5D térben rendeztük be.

A projekt keretében létrehozott kiállítást egy intézménytörténeti kutatás demójának képzeljük el, ami a teljesség igénye nélkül szeretné felhívni a figyelmet a különböző jellegű intézménytörténeti kutatások fontosságára, valamint aktualitására. Kísérletünkkel ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni azt is, hogy a művészetoktatás múltját és jelenét nem lehet kizárólag egy konkrét fizikai térbe ágyazni, és, hogy az intézményes felsőfokú művészetoktatás története sokkal komplexebb, mint egy-egy képfelirat és műleírás.

///

A projekt megvalósulásában nyújtott támogatásért külön köszönet Jeneses Ádámnak, Kovács Gyulának és Langh Róbertnek az Intermédia Tanszékről, Góczán Andrásnak és Sebők Györgynek a Long Music Production-től, valamint interjúalanyainknak. Kutatási eredményeink létrejöttéhez köszönet illeti Révész Emesét, Győri Istvánt, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának dolgozóit, különösen Antal Istvánné Edina Könyvtárigazgatót, Majkó Katalint, Majsai Rékát és Bojtos Anikót, valamint Görbe Katalint és Heitler Andrást a Restaurátor Tanszékről.

Interjúalanyaink:

A Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatói: Dr. habil. Kőnig Frigyes DLA, Révész Emese PhD, Dr. habil. Sólymos Sándor YBL díjas építész

Jelenlegi és volt hallgatók: Ács Bálint, Kazsik Marcell, Kovács Máté, Pacsika Lilla, Takács Anett

Kortárs munkákkal szereplő művészek: Kapitány András, Kollár Zsófia, Kovács Máté, Soós Károly

///

PROGRAM
 

18:00 vetítéssel egybekötött projektbemutató

18:15-19:00 Beszélgetés a Genius Loci projekt kapcsán a "művészet helyéről" Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész és Kovács Máté Bence IV. évfolyamos festő szakos hallgató részvételével
Moderátor: Sárdi Orsolya, végzős Képzőművészet-elmélet alapszakos hallgató

19:00 Genius Loci - a hely szelleme VR szemüveggel

Facebook oldal: https://www.facebook.com/events/251362068943955/

Esemény

Online Nyílt Nap 2021

Idén online közvetítjük a Nyílt Napot a Képzőről 2021. december 7-én!

2021. december 01.

Meghívó habilitációs előadásra – Dr. Sallai Géza

AZ ELŐADÁS IDŐPONTJA: 2021. december 16. 12:00

2021. november 25.