bezárás

DECODE – The Space for ARThitecture

„A név: DECODE, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait!” – BORD

BEVEZETÉS

A BORD Építész Stúdió idén ősszel rendezi meg a DECODE című kiállítását, amelyhez pályázat útján keresi kiállító partnereit építészet és vizuális/alkalmazott művészetek területéről. A kiíró olyan pályázati anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes építészeti és művészeti projektek
mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket.
A kezdeményezést elindító BORD Építész Stúdió 2006-ban alakult, Bordás Péter építész vezetésével. Mára a stúdió budapesti székhelye mellett Debrecenben és Zürichben is
működtet irodát. Nemzetközileg is elismert munkái közül kiemelkedik az Etyeki Kúria Borászat, a szőlők felett lebegni látszó tetők szimfóniája, a Holdvölgy egyszerre régi és új
épülete. Sportlétesítményeik között szerepel a debreceni Nagyerdei Stadion, melyet 2014-ben a StadiumDB.com a 4. helyre sorolt a világ legjobb stadionjai között. Épülő projektjei
közt lakóparkok és kulturális létesítmények mellett Kelet- Magyarország legnagyobb irodaháza, továbbá a debreceni Strandfürdő és a Nemzetközi Iskola épülete is megtalálható.

További információk:
www.bordstudio.hu, www.facebook.com/BordStudio

A stúdió célja, hogy a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Minden projektet egy-egy történet köré épít fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyénisséggel épületeit.
Ebbe a gondolkodásba nyerhetünk bepillantást három épülő projektjükön keresztül. Ezek rövid bemutatása a pályázati felhívás mellékleteként megtekinthetőek. A három terv, a rátkai Sauska Borászat, az etyeki Cider üzem és a Debreceni Egyetem Innovációs Központjának épülete a kiállítás alapelemeit képezik majd.

A DECODE PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS CÉLJA

A BORD Építész Stúdió a DECODE pályázat és az azt követő kiállítás által lehetőséget kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékokkal jönnek létre.

A pályaművek közül a művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai bíráló bizottság választja ki a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat. A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (Építészet és Alkalmazott/vizuális művészet) együttesen, nettó 800.000 forint.

A pályázati anyagból rendezett kiállítás időpontja:
2018. november 7-18., helyszíne a budapesti Faur Zsófi Galéria.

A DECODE PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folyató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) Építész vagy Vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész).

A pályázaton való részvétel feltétele a regisztráció.

Regisztrálni lehet a e-mail címen, tárgyként „regisztráció” megjelöléssel.
A regisztráció határideje: 2018. október 18.

A regisztrációs emailben az alábbi adatok feltüntetése szükséges:

 • pályázó(k) neve
 • pályázó(k) születési dátuma
 • tanulmány megjelölése
 • kategória megnevezése
  (Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészet)

A regisztrációt követően a Kiíró válasz emailben ismerteti a pályamunkák digitális feltöltésének módját. A regisztrációs email kérdést nem tartalmazhat.

A pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mail-ben, szintén a címre várjuk, tárgyként „kérdés” megjelöléssel. A kérdéseket 2018. szeptember 18.-ig várjuk.

A DECODE PÁLYÁZAT TÁRGYA
ÉS A BENYÚJTANDÓ MUNKARÉSZEK

A pályázók feladata egy olyan saját alkotás bemutatása, amelynek fókuszában, koncepciójának hátterében egy gondolat áll. Hogyan is születik meg egy alkotás? Adott a feladat vagy téma, építészet esetén a helyszín és ehhez társul sokszor egy inspiráció, egy gondolat, amelyből történet születik. Ez a koncepciót alkotó történet koherensen megjelenik az alkotói folyamatban, melynek eredménye egy erőteljes, egyedi hangulatú alkotás. Feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet mögött rejlő gondolati háttérre és azt közérthető formában mutassuk be. Ezért a pályázati munka legfőbb eleme a koncepció bemutatása.

A pályázók két kategóriában indulhatnak:
Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek

A, ÉPÍTÉSZET KATEGÓRIÁBAN

a pályázók egy koncepciót mutatnak be, melynek eredménye egy megvalósult vagy meg nem valósult építészeti mű. A feladat egy kreatív prezentáció létrehozása, mely fókuszba helyezi a mű
hátterében rejlő erős gondolatiságot, a helyre vagy funkcióra reflektál háttértörténetet. Közérthetővé teszi a „sztorit”, amelyet az épületben járva átélhetünk.

A pályázatra benyújtható:

• az alkozás prezentációja, amely részletesen bemutatja a koncepciót képező, azt alátámasztó történetet, illetve az annak eredményeként létrejött megvalósult vagy meg nem valósult tervet.
A pályaműveket egyetlen, min. 30mp legfeljebb 3 perc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv. Például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készített ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!

A fenti prezentációt kiegészítheti makett is, amelyet a zsűrizés után a kiállításra kerülő pályázat alkotójával egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.)

B, VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN

a pályázók feladata, hogy a jelen kiírás mellékletében szövegesen bemutatott három építészeti projekt valamelyikének történetére reagáljanak egy, a történetet középpontba állító saját alkotással, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

A pályázatra benyújtandó:

• az alkotás prezentációja, amely újraértelmezi a választott koncepció fókuszát képező, azt alátámasztó történetet, és amely részletesen bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá. A pályaműveket egyetlen, min. 30mp legfeljebb 3 perc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv. Például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani,  HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!

• A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is. A kiállításra szánt műalkotás maximális mérete nem haladhatja meg egy 1 m élhosszúságú kocka méretét. Ebben az esetben a zsűrizés után, a művészeti alkotást a pályamű szerzőjével egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.)

A PÁLYAMŰVEK ELBÍRÁLÁSA, DÍJAZÁSA ÉS KIÁLLÍTÁSA

Az október 19.-ig beérkező érvényes online leadott pályázati anyagokból a független szakmai zsűri egy szűkített listát hoz létre. A zsűri munkája egyben egy kurátori munka, mert egyúttal kiválasztja a kiállításba bekerülő pályamunkákat is. Második lépcsőben a zsűritagok közösen döntést hoznak a szűkített listára került alkotások közül a győztesekről és a díjazott művekről, mindkét kategóriában.
A zsűri a fent megadott kategóriánként maximum 3 díjazandót jelöl
meg.

Bírálati szempontok:

 • a bemutatott történet egyedisége és koherenciája a tervvel vagy művészeti alkotással
 • a benyújtott prezentáció vizuális megjelenése

A DECODE pályázat díjazása kategóriánként:

 • 1 db fődíj: nettó 300.000 Ft,
 • 2 db „ígéretes projekt” díj: egyenként nettó 50.000 Ft

A DECODE pályázat eredményhirdetésére a DECODE kiállítás ünnepélyes megnyitóján kerül sor, 2018. november 7-én, 18:00 órakor, a Faur Zsófi Galériában, a Budapest XI. Bartók Béla út 25. címen.
A kiállítás 2018. november 18-ig lesz megtekinthető. A program részeként 2018. november 14-én/15-én kerekasztal beszélgetést szervezünk DECODEing néven.

A DECODE PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS ÜTEMEZÉSE

Szeptember 6. Pályázati kiírás
Szeptember 6-18. Kérdések benyújtása, kizárólag írásban
Szeptember 21. Feltett kérdésekre adott válaszok publikálása
Október 18. 24:00 Regisztráció vége
Október 19. 24:00 Pályázatok online beadásának határideje
November 7. Kiállításmegnyitó, eredményhirdetés, díjátadás
November 14/15 Kerekasztal beszélgetés
November 19. Művek visszaszolgáltatása

A DECODE PÁLYÁZAT BÍRÁLÓ BIZOTTSÁGÁNAK TAGJAI

 • Bordás Péter
  a BORD Építész Stúdió alapítója és a zsűri elnöke
 • Dr. habil Szabó Levente
  Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar
 • Dr. habil Anthony Gall Phd
  Ybl Építészmérnöki Intézet
 • Golda János DLA
  Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész
 • Kálmán Borbála
  művészettörténész, a Ludwig Múzeum kurátora
 • Etentuk Inemesit
  az Artlocator alapítója, kulturális menedzser
 • Dr. Kukla Krisztián
  a Leopold Bloom Alapítvány művészeti vezetője

A PÁLYÁZATI ELJÁRÁSRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

 • A pályázat nyílt, nem titkos.
 • A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését, jogi út kizárásával.
 • A pályázók kötelesek betartani a pályázati kiírás szabályait.
 • A pályázati anyagot magyarul vagy angolul kell elkészíteni.
 • A pályázaton való részvétellel a pályázó nyilatkozik arról, hogy a benyújtott pályaművek szerzői jogai kizárólagosan őt illetik.
 • A pályázati művek a pályázó tulajdonában maradnak.
 • A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása, a szerző megjelenésével, a DECODE online és nyomtatott megjelenései kapcsán külön díjazás nélkül fényképezhető, publikálható.

ADATVÉDELEM

A DECODE pályázatra való jelentkezés regisztrációja során a regisztráló egyetértését fejezi ki azzal, hogy a kiíró az adatait a pályázat kapcsán megőrzi és kizárólag a pályázattal kapcsolatos információk közlésére használja fel. A kiíró biztosítja a pályázókat arról, hogy személyes adataikat az Európai Parlament és a GDPR 679/2016-os rendelkezésének értelmében biztonságosan és bizalmasan, azokat az előírásoknak megfelelően kezeli, A pályázó regisztrációjával elismeri, hogy elolvasta a pályázatra vonatkozó feltételeket és elfogadja azokat.

Pályázati Dokumentáció
Kiíró: BORD ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ
2018. szeptember 6.

A pályázati kiírás és melléklet letölthető (.pdf)

Pályázat

VIGYÁZAT! PÁLYÁZAT!

Bodri Pincészet logó és kisarculati pályázat
Pályaművek leadása: 2019. április 15. - május 31. között.

2019. április 17.

PÁLYÁZAT ‒ MKE Jogi és Humánpolitikai Osztálys Munkaügyi előadó munkakör betöltésére

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 2.

2019. április 16.

Szombathelyi Osztrák–Magyar Nyári Egyetem

Jelentkezési határidő: 2019. május 20.

2019. április 15.

PÁLYÁZAT ‒ MKE Gazdasági Osztály Pénzügyi-számviteli munkatárs

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 30.

2019. április 15.

In memoriam Paul Klee

beérkezési határidő: július 7. éjfél

2019. április 11.

Fulbright ösztöndíjak az Egyesült Államokba 2020-2021

A Fulbright Bizottság az alábbi négy kategóriában hirdet ösztöndíjakat az Egyesült Államokba.

2019. április 09.

Art Quake

University of Arts in Belgrade
SUMMER ART SCHOOL 2019
July 7-14

2019. április 02.

Pályázati Felhívás – Esterházy ART AWARD 2019

2019. június 10.  – Online pályázás zárónapja

2019. március 20.

KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT

A Honvédelmi Minisztérium 2019-ben pályázatot hirdet
A haza szolgálatában – szabadságunk védelmében címmel...
A pályázat benyújtásának ideje: 2019. augusztus 21-22, 08.00-18.00 óráig

2019. március 13.

A lebegő világ képe / Az ukijo-e hatás

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.

2018. december 23.