bezárás

Otthon / Művészeti projekt a lakhatásról

Otthon / Művészeti projekt a lakhatásról

kiállítás, kerekasztal-beszégletés, filmvetítés, tánc, performansz, workshop
2019. május 17-24.

megnyitó: 2019. május 17. 19.00-22.00
finisszázs: 2019. május 24. 19.00-22.00

cím: ex-Otthon Áruház, 1074 Budapest, Rákóczi út 74-76., bejárat az Alsó erdősor utca felől
nyitvatartás: május 18. 13.00-22.00, május 19-24.naponta 14.00-19.00

A lakhatási válság mint széleskörű, rendszerszintű probléma nemcsak a társadalom marginalizált csoportjait, hanem a fiatalságtól kezdve a családokon át a nyugdíjas korosztályt is érinti. Ennek a társadalmi jelenségnek egyik jelentős eleme az egyetemistákat érintő lakhatási nehézségek, hiszen ma a fiatalok többségének küzdenie kell, hogy ne sodródjanak a társadalom peremére.
Azok a fiatalok, akiknek egyáltalán lehetőségük adódik a továbbtanulásra, kiváltságos helyzetben vannak. De mi történik, ha kikerülnek az intézmény falai közül, és nincs mögöttük biztos családi háttér vagy intézményi támogatás? A megszerzett tudás és tapasztalat hogyan fordítható egy működőképes modell kialakítására? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a fiatalok kiszolgáltatott helyzete ne állandósuljon? Mi a mi saját felelősségünk?
A projekttel kísérletet teszünk a téma komplexitásának bemutatására, a társadalmi kontextus felvázolására és a súlypontok megfelelő elhelyezésére. Célunk, hogy egy fórum jöjjön létre a közös gondolkodásra, párbeszédre és megoldási javaslatok kidolgozására.
Az OTTHON projekt során a kurátorok és művészek saját maguk és generációjuk lakhatási helyzetével foglalkoznak egy kiállítás és programsorozat keretében. A MOME Építészeti Intézet MA szakos hallgatói a szociális építészet témájában készült munkáikat mutatják be. Performatív előadások az együttélés, otthontalanság problémáját járják körül, egy szakmai beszélgetés keretében pedig a lakhatási válság történetiségéről, a fennálló helyzetről és alternatív modellekről beszélgetünk. A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Filmfesztivál, a DAAZO Shortfilms
és A Város Mindenkié szervezet által válogatott filmek is láthatóak lesznek. Mindemellett tematikus workshopok és a Játszóház csapatának segítségével lehetőség nyílik a témához kötődő különböző szituációkba való belehelyezkedésre.

Az OTTHON programsorozat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak diploma projektje, amelynek létrejöttét a Summa Artium Kultúratámogató Magánalap támogatásával az OFF-Biennále által vezetett OFF-Műhely Budapest program segítette.

A kiállítás során a régi Otthon Áruház tereiben fiatal képzőművészek a lakhatás nehézségeire, saját életterükhöz való viszonyukra, és az együttélés során kibontakozó emberi kapcsolatokra, problémákra reflektálnak. Hol vagyunk otthon? Mi az otthon? A művészek rávilágítanak az otthon fogalmának sokrétűségére, és személyes tapasztalatokon keresztül betekintést nyújtanak, miként él ez a generáció. Továbbá megjelenik az ideális lakótér és a jövőben átalakuló élettér kérdésköre is.

Művészek:
AU Workshop, ÁDÁM Anna, BALLA Csönge, BOTTOM UP, HORVÁTH Eszter, JENESES Ádám, KICSINY Mártha, LAKATOS Attila, MÉZES Tünde, MOLNÁR Judit Lilla, THURY Lili, VARJU TÓTH Balázs, VIDA Szabolcs, ZSOLDOS Anna

Kurátorok:
CSEJDY Borka, ÖLVEDI Réka, PETÁK Dénes, SOLYMÁR Fanni

Témavezető:
Varga Tünde PhD

Grafikus:
FÖLDI Viktor


MOME Építészeti Intézet MA szakos hallgatóinak kiállítása: Szociális lakhatás régi falak között

A tervezési feladat a szociális lakhatást állította a középpontba. A hallgatók maguk kerestek olyan élethelyzeteket, melyekben az érintettek segítségre szorulnak. A saját kutatómunka nyomán választott téma végig biztosította az emocionális érdekeltséget, ami az igazán eredményes tervezés alapfeltétele. A projekt egyik pillérét a kivételes helyszín adta, hiszen a hallgatók a műemléki védettséget élvező, Columbus utcai díszletraktár rehabilitációján dolgoztak. Az új funkciókat úgy kellett integrálniuk, hogy az eredeti épület identitása megmaradjon, aminek eredményeképp különleges térkapcsolatok és szokatlan hangulatú terek jöttek létre.

Konzulensek:
Csomay Zsófia, Göde András, Marián Balázs DLA

Hallgatók:
Bálint Viola, Bartha Olivér, Gadolla Máté, Gencsi Katalin, Háló Veronika Róza, Lengyel Dániel, Murczin Evelin, Németh Krisztina Anna, Pomázi Renáta, Seenger Dorottya, Sógor Ákos, Szabó Áron, Szabó Rákhel, Székely Dávid, Szodfridt Marcell, Tasnádi Gergely, Varga Bence, Veres Adrienn

A Bottom Up kollektíva performansza
2019. május 18. szombat 13.00-15.00 és 17.00-19.00

Mindig is kíváncsi voltál a barátaid, osztálytársaid lakásaira? Hogy volt-e saját tévéjük és nagyobb-e a szobájuk mint a tiéd? Anno az MTV Cribs (Tuti pecók) a sztárok lakásait hozta elérhető közelségbe, mi pedig ezen a hétvégén az államfők privát tereit mutatjuk be. Üdv az Uralkodói Szobában! A végtelen gazdaság és hatalom, a luxus berendezés, az exkluzív kilátás mind az ábrándozás talajára invitál: mi lenne ha… A vezetés angol, német és magyar nyelveken is kérhető. A vaku használata tilos.
Az Uralkodói Szoba (Herrschaftszimmer/The Leader’s Room) című interaktív performanszot a Bottom_up (Max Griesche, Nele Mai, Tüdős Anna és Karla Krey) dolgozta ki. A két művész és két kurátor egy budapesti csereprogram keretében találkozott és azóta is aktívan kollaborál. Az Uralkodói Szoba első változatát először 2019 januárjában a Rákóczi téri vásárcsarnok egyik üresen álló boltjában mutatták be, júniusban egy újragondolt változat lesz látható a 48h Neukoelln fesztiválon, Berlinben.

Have you always been curious to see how your friends and classmates lived? �Whether they had a tv on their own or their rooms were bigger than yours?� MTV Cribs then brought you to the private spaces of the stars, this weekend we’ll bring you into the private space of the country‘s leader.� Welcome to the Leader‘s Room! See the décor of wealth and power, enjoy the exclusive view from the windows and allow to ask yourself: what if...�The tour is available in English, German, and Hungarian languages. No flash please.
The interactive performance “Herrschaftszimmer/ The Leader’s Room/ Uralkodoi Szoba” was developed by Max Griesche, Nele Mai, Anna Tudos und Karla Krey. The artists and curators met in Budapest during an exchange semester and continued their collaboration.�In January 2019 "The Leader‘s Room / Uralkodoi Szoba“ was performed and open to the public for two days in the Rakoczi markethall in Budapest.�In June you will have the chance to see a different version at the 48h Neukoelln festival in Berlin.

www.facebook.com

Hírek

Tayler Patrick – Még egy sor medve…

Megnyitó: 2022. június 25., 15:00
Helyszín: Damjanich János Múzeum, Szolnok
Megtekinthető: 2022. július 25. – augusztus 7.

 

2022. június 24.

A reset után

Megnyitó: 2022. július 8. 18:00
Helyszín: Esernyős Galéria
Megtekinthető 2022. július 31-ig.

2022. június 22.

Elhunyt Molnár Sándor Elhunyt Molnár Sándor

A Kossuth-díjas festőművész életének 86. évében szombaton hunyt el - tudatta a család vasárnap.

2022. június 20.

Hyper Parallel // Kertész Attila önálló kiállítása

Megnyitó: 2022. 06. 17.,  19:00
Helyszín: LAVOR Collective Art Salon
Megtekithető: 2022.06.17.-2022.07.22.

2022. június 14.

POSZTSZOVJET – Szilágyi Lenke fotói 1990–2002

Megnyitó: 2020. junius 27. 19:30
Helyszín: Centrális Galéria
Megtekinthető: 2022. december 31-ig

2020. június 24.