bezárás

TÖRTÉNETEK A GRAFIKÁRÓL

TÖRTÉNETEK A GRAFIKÁRÓL

Ajándékozzon élményt karácsonyra!

TÖRTÉNETEK A GRAFIKÁRÓL
Grafikatörténeti és technikai tallózások

Exkluzív kiscsoportos grafikatörténeti és technikai élmény foglalkozások a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményében és sokszorosító műhelyeiben
4 alkalom, 8 előadás, 8 gyakorlati bemutató és egy bónusz VIP tárlatvezetés
2020. Január 7-28-ig, keddenként

Érdekli Önt, vagy szeretteit hogyan készül a rézkarc? Vagy szeretné tudni, hogy egy sokszorosított grafika miként válik művészi nyomattá? Látott már litográf prést munka közben? Kíváncsi rá, hogy a szitanyomó gép hogyan nyomtat grafikát?

A Magyar Képzőművészeti Egyetem új szabadegyetemi kurzusának középpontjában a képgrafika tradicionális technikái állnak. Az előadás sorozat részben elméleti-történeti, részben műtermi, gyakorlati bemutatókból áll. Előadásait művészettörténész, bemutatóit grafikus művész tartja. Helyszíne pedig az egyetem különleges, történelmi hangulatú könyvtára és grafikai műhelyei. A könyvtárban a vetített diák mellett mód van a Művészeti Gyűjtemény eredeti nyomatainak megtekintésére, a műhelyben pedig betekintést nyerhetnek a nyomtatás folyamatába.

A tanfolyam az MKE Mecénások dicsérte – A modern magyar grafika műhelyei című aktuális tárlatához kapcsolódik.

A tanfolyam előadói Dr. Révész Emese, művészettörténész, az MKE docense és Barta János, grafikusművész, az MKE tanára.

Az előadások és műhely bemutatók kezdési időpontja miden esetben: 16.30 óra

 1. Január 7.  A magasnyomás (fametszet, linómetszet)
  16:30- 18:00 elmélet, 18:15-19:50  gyakorlati bemutató
  A művészi grafika ismérve. A képnyomtatás legősibb technikájának története: Dürer, Doré, német expresszionisták és kortárs kísérletek.
 1. Január 14.  Mélynyomtatás (rézmetszet és rézkarc)
  16:30- 18:00 elmélet, 18:15-19:50  gyakorlati bemutató
  A rézmetszés reneszánsz nagymesterei, Rembrandt, Goya és tovább élése a 20. századi és a kortárs művészetben. A magyar rézkarc nagymesterei: Szőnyi István és Kondor Béla
 1. Január 21. Síknyomtatás 1. (litográfia)
  16:30- 18:00 elmélet, 18:15-19:50 gyakorlati bemutató
  Egy új technika térhódítása a 19. században és felívelése a modernizmusban: Delacroix, Manet, Tolouse-Lautrec és modern litográfia magyar mesterei
 1. Január 28. Síknyomtatás 2. (szerigráfia)
  16:30- 18:00 elmélet, 18:15-19:50 gyakorlati bemutató Hogyan lesz egy reklámeszközből művészi eszköz? A szitanyomás térnyerése: Andy Warhol és a pop art nagymesterei.

+1 VIP tárlatvezetés  – A Mecénások dicsérte – A modern magyar grafika műhelyei című aktuális tárlaton az MKE Barcsay killítótermében.

A kiállítás középpontjában a Váci Műhelyben készült nagy méretű litográfiák, a Makói Művésztelepen készült grafikai mappák nyomatai és Kőnig Róbert grafikái állnak. A vezetést a tárlat kurátorai Révész Emese művészettörténész, az MKE docense és Szurcsik József, Munkácsy-díjas magyar képzőművész, az MKE Grafika Tanszékének vezetője tartják.

A tanfolyam díja: 36.000.- ft
A csoport maximális létszáma 20 fő. A szervező fenntartja a jogot, hogy 14 fő alatt nem indítja el a tanfolyamot.) A tanfolyami díj befizetését a 14 fős jelentkezői létszám elérése esetén személyes megkereséssel fogjuk kérni.
Jelentkezési határidő: 2019. december 17.
A jelentkezéshez kérjük, töltse ki a mellékelt jelentkezési lapot!
További információ: Csónaki Boglárkától: csonaki.boglarka@mke.hu. Tel: +36 1 266 2518