bezárás

TILTOTTAK MENEDÉKE

Művészek az Állami Bábszínház műhelyében

Kiállítás Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében, a Budapest Bábszínházzal együttműködésben, a Bábszínház megalakulásának 70. évfordulója alkalmából.

Megnyitó: 2020. február 13., csütörtök 18:00
Köszöntőt mond: Radák Eszter, az MKE rektora és Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója
Megnyitja: Gergye Krisztián
Helyszín: MKE Barcsay Terem, 1062 Budapest, Andrássy út 69.

A kiállítás látogatható: 2020. február 14 - március 13., H-P 10:00-18:00

KURÁTORI TÁRLATVEZETÉSEK

2020. február 27. (csütörtök) 17 óra
2020. március 6. (péntek) 18 óra

TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE

A tárlatvezetéseken érvényes belépőjegy megváltásával lehet részt venni.

Az Európai Iskola nevű művészcsoport Európába vezető „hidat” akart művészetével létrehozni, de 1948-ra, a szocialista realizmus időszakában saját hazájában is elszigetelődött és csakhamar meg is szűnt. Tagjai szellemi emigrációba kényszerültek. Az Állami Bábszínház akkor, a kommunista kultúrpolitika látóteréből szinte teljesen kiesve, cenzúramentesen, amolyan „törvényen kívüli” helyként működött. Így menedéke lett az új politikai rendszer követelményeihez igazodni nem akaró művészeknek. Bod László igazgató kérte fel a képzőművészeti műhely vezetésére Jakovits József szobrászművészt, illetve a Képzőművészeti Főiskola tanáraitól, köztük az ekkor még ott tanító Korniss Dezsőtől kért segítséget a tervezéshez – mindketten az Európai Iskolának voltak a tagjai, és egyikük sem mutatott hajlandóságot ekkor – és később sem – a szocialista realizmus követelményeinek megfelelni. A legendás Rottenbiller utca 1. szellemének legautentikusabb képviselője Bálint Endre volt (a hely lényegét meghatározó, fiatalon elhunyt Vajda Lajos örök barátja), aki az ötvenes évek elején plakátterveket készített a Bábszínháznak. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után megélhetést keresve ide került Ország Lili is, mint díszletfestő-festőművész. Kettejük között mély mester és tanítványa barátság alakult ki, melyben egy idő után az építő alkotói gondolatok már nem csak egy irányban áramoltak. Az ösztöndíjas Márkus Anna számára is ebben a műhelyben nyílt ki a főiskolán eltitkolt posztimpresszionizmuson túli világ.  Bródy Vera is itt tanulta meg a szakmát és egy új látásmódot Jakovits Józseftől. E pezsgő szellemi körhöz csatlakozott Pilinszky János is. Így ez a műhely hamarosan ismert lett művészeti körökben és mindenki megfordult itt, művészek, színészek, zeneszerzők, rendezők, így a szellemi ellenállás egyfajta fészke lett.

A Bábszínház az ország történetének egyik legsötétebb időszakában a nyugalom szigete volt, az akkor még egyetlen hivatásos magyarországi bábszínház alkotói ki tudtak bújni a kötelező szabályok béklyóiból. Egy humortalan korban megnevettette a felnőtteket, a gyerekeknek szóló mesék pedig álomvilágot kínáltak nézőiknek. S menedéket, megélhetést nyújtott azoknak a kultúrpolitika által tiltott kategóriába sorolt művészeknek, akik műtermük magányában különleges, az egész magyar művészetet meghatározó műveket alkottak.

Kurátor: Kolozsváry Marianna
Kurátorasszisztens: Palya Gábor
Kiállítás koordinátor: Kozma Éva, Magyar Képzőművészeti Egyetem
Látványterv: Varga Csaba
Kiállításgrafika: Varga Csaba
Videó: Szőnyi András
Installáció kivitelezés: Unisol Kft
Műtárgybiztosítás: Uniqa Biztosító Zrt.
Műtárgytechnikusok: Berta Zsolt, Buru György, Győri István, Móró Zoltán, Wiemann Tamás
Műtárgyszállítás: Maurice Ward Group

A Budapest Bábszínház és a Magyar Képzőművészeti Egyetem köszönetet mond azoknak az intézményeknek és magángyűjtőknek, akik műtárgyaikat a kiállításra kölcsönözték:

Alföldi Róbert
Márkus Anna (Anna Mark)
Antal-Lusztig-gyűjtemény
MNM Balassa Bálint Múzeuma, Esztergom
Budapest Bábszínház
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
Nudelman Gyűjtemény
Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tára Gyűjtemény, Budapest
PIM — Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Budapest
Pilinszky János hagyatékából
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
és azoknak a magángyűjtőknek, akik meg kívánták őrizni névtelenségüket.

Wolfgang Weyrauch: A japán halászok című darabjának Ország Lili által tervezett színpadképét rekonstruálta:

Magyar Képzőművészeti Egyetem: Kiss Gabriella, Takács Lejla Fanni, Velki Eszter, Zatykó Borbála,
Budapest Bábszínház
Beregszászi Attila fővilágosító, Torma Gábor műszaki vezető
Mechanikai műhely: Safár Gábriel, Tarnai Balázs
Festő-, szobrászműhely: Salgó András
Asztalosműhely: Hegyi Zsolt

Külön köszönjük dr. Zeke Edit egyetemi docens az MKE Látványtervező Tanszék vezetőjének segítségét.

A kiállítás létrehozásában nyújtott segítségéért fogadja köszönetünket Grászli Bernadett múzeumigazgató (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr)

A segítségéért fogadja köszönetünket: Antal Péter, Baktai Gábor, Csandáné Szepesvári Ildikó, Haller Dóra, Jáky Balázs, Nudelman László, Dr. Székely Gábor, Zelenák Orsolya, és a kölcsönző intézmények minden munkatársa, aki tanácsaival és segítségével hozzájárult a kiállítás megvalósításához.

Jegyár: 1.000 Ft Nyugdíjasoknak, diákoknak: 500 Ft Ingyenes: szakmai szervezetek (MAOE, MKISZ, AICA) tagjai, művészeti egyetemek és középiskolák hallgatói és oktatói, pedagógusok, a sajtó képviselői, 70. életévüket betöltött személyek, fogyatékkal élők, nagycsaládosok részére

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE TILTOTTAK MENEDÉKE
Fotó: Kósa Zoltán

Kiállítás

70 x 100

Megnyitó: 2022. május 17. 19 óra
Helyszín: MKE, Tanácsterme

2022. május 13.

Diplomakiállítások 2022

Helyszín: MKE főépület és Epreskert
Megtekinthető: 2022. május 10.–június 16.

2022. május 09.

Meghívó – Párhuzamos Magyarország // Paralell Hungary II

Megnyitó: 2022. május 13., 19.00
Helyszín: MKE–Profil Galéria
Megtekinthető: 2022. május 14–25.

2022. május 06.

Rajzok és szobrok Stróbl Alajos műterméből

Megnyitó: 2022. április 26., 18:00
Helyszín: MKE, Epreskert
Megtekinthető: 2022. április 26 - május 20.

2022. március 31.