bezárás

Fontos tudnivalók a koronavírusról!

Tájékoztatjuk a MKE polgárait, hogy jelenlegi legjobb tudásunk szerint egyetemünk nem érintett a koronavírus fertőzésben!

Fontos tudnivalók a koronavírusról!

1/2020 számú REKTORI-KANCELLÁRI UTASÍTÁS
KORONAVÍRUS KAPCSÁN KIADOTT ELJÁRÁSREND

A Magyar Képzőművészeti Egyetem az új koronavírus (SARS-CoV-2) megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzet miatt az alábbi eljárásrendet adja ki.

 1. A napi operatív ügyek irányítására Koronavírus Operatív Bizottságot hozunk létre, melynek tagjai:
 • dr. Szabó Ádám – általános és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes - bizottság elnöke,
 • dr. Bodolai-Marcsek Mariann – rektori-kancellári titkárság vezetője – a bizottság titkára,
 • Pongó Istvánné – tanulmányi osztály vezetője,
 • Tóth Eszter – kommunikációs munkatárs.

A Koronavírus Operatív Bizottság e-mail címe: koronavirus@mke.hu.

 1. Koronavírus Operatív Bizottság rendszeresen ülésezik, feladatai különösen:
 • a kialakult helyzet folyamatos nyomon követése, információk gyűjtése, tájékozódás, tájékoztatás
 • a fenntartó, minisztériumok és a hatóságok felé igény szerinti adatszolgáltatás,
 • szükséges intézkedések előkészítése, annak felterjesztése jóváhagyásra a rektornak és a kancellárnak,
 • belső és külső kommunikáció folyamatos biztosítása,
 • rektor és kancellár folyamatos tájékoztatása.
 1. Üzemeltetési osztály vezetőjének állandó feladata:
 • biztosítsa az Egyetem fenntartásában működő épületek mellékhelységeiben állandóan rendelkezésre álljon kézmosáshoz szükséges szappan, kézfertőtlenítő,
 • a napi takarítás esetében szigorú ellenőrzés a takarítás megtörténtéről, illetve a felhasznált fertőtlenítő szerekről,
 • fokozott ellenőrzés a portaszolgálatok részéről, hogy az Egyetem területén csak a belépésre jogosultak tartózkodjanak,
 • rendszeresen tartsa a kapcsolatot a Koronavírus Operatív Bizottsággal és adjon tájékoztatást az épületekben történt eseményekről, intézkedésekről.
 1. A Stróbl Alajos Kollégium igazgatójának és a Tihanyi művésztelep gondnokának folyamatos feladata, hogy a kollégiumban és a művésztelepen a működési rendet a veszélyre tekintettel szigorúan betartassa.
 1. A Stróbl Alajos Kollégium igazgatója haladéktalanul adja ki a kollégiumra vonatkozó, a koronavírus kapcsán szükséges eljárásrendet. A kollégium igazgatója rendszeresen tartsa a kapcsolatot a Koronavírus Operatív Bizottsággal és adjon tájékoztatást a kollégiumban történt eseményekről, intézkedésekről.
 1. A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője haladéktalanul adja ki a koronavírus kapcsán az intézményére vonatkozó a szükséges eljárásrendet. Az intézmény vezetője rendszeresen tartsa a kapcsolatot a Koronavírus Operatív Bizottsággal és adjon tájékoztatást az intézményben történt eseményekről, intézkedésekről.
 1. A tanszékvezetők gondoskodjak arról, hogy az egyetem hallgatói számára a megfelelő tananyagok távoktatás formájában szükség esetén rendelkezésre álljanak. Az oktatók gondoskodjanak arról, hogy szükség esetén mindazon online formában küldhető, elérhető tananyag rendelkezésre álljanak, amelyek segítik a hallgatók otthoni tanulását. Amennyiben a tanszéken vagy az oktatóknál jelzik a hallhatók esetleges problémájukat, panaszaikat, akkor arról azonnal tájékoztassák a Koronavírus Operatív Bizottságot.
 1. Minden oktató fordítson megkülönböztetett figyelmet a hallgatói jelenlét vezetésére, mert egy esetleges kontaktkutatás esetében szükség lesz annak igazolására, hogy kik és mikor vettek részt az egyes tanórákon, foglalkozásokon.
 1. Az egyetemi polgárok hivatalos utazásával és az egyetemi rendezvényekkel kapcsolatos intézkedések:
 • Üzleti, hivatalos, konferencia, oktatási tárgyú, Erasmus+, EU4ART, minden egyéb utazások esetében a ki- és a feladatokkal kapcsolatos beutazást az egyetem nem támogatja és nem engedélyezi.
 • Minden olyan rendezvénynek megszervezését és megtartását, amely nem konkrétan kötődik, kapcsolódik az oktatási és művészeti tevékenységhez az egyetem nem támogatja és nem engedélyezi.
 1. Ha bárki tud olyan hallgatóról, aki egyetemi program keretében vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az Koronavírus Operatív Bizottság felé.
 1. Ha bárki egyetemi program keretében vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az Koronavírus Operatív Bizottság felé.
 1. Minden olyan hallgatói hiányzást, aki új koronavírus (SARS-CoV-2) kapcsán önkéntes karanténba vonul, azt 14 nap erejéig igazoltnak kell tekinteni.

Általános tájékoztatás

Amennyiben bárkinél akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, köhögés, légszomj), abban az esetben merül fel a gyanú koronavírus fertőzésre, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 14 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 14 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják.

A fertőzés feltételezett terjedésével érintett területek elsősorban Kína, Dél-Korea, Irán, valamint Olaszország. További információkat talál az alábbi honlapokon:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Ha bárkinél a fentiek alapján koronavírus fertőzés alapos gyanúja felmerül, azt kérjük, hogy maradjon otthon és haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet és kövesse az orvos utasításait, aki intézkedni fog.

Ha bárkinél akut légúti tünetek jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Azt tanácsoljuk, hogy ebben az esetben maradjon otthon a tünetek enyhüléséig.

Kérjük, hogy az új koronavírus járvány lecsendesedéséig ne utazzon magánügyben sem olyan országba, amelyik a fertőzés terjedésével érintett és lehetőség szerint látogatót se fogadjon ezekből az országokból. Ha tervezett utazását nem tudja elhalasztani vagy lemondani, akkor azt kérjük, hogy Magyarországra történő visszaérkezése után 14 napig önkéntesen maradjon távol az egyetemtől.

Tájékoztatjuk, hogy a (SARS-CoV-2) viselkedése sokban hasonlít az influenzához, de még kevés a tapasztalat. Cseppfertőzéssel terjed és általában néhány nap lappangási idő után okozhat panaszokat. A kórlefolyás és a tünetek az esetek túlnyomó többségében nem súlyosak. Jelenlegi tapasztalat szerint leginkább az idősekre és azokra veszélyes, akik egyébként is jelentős megbetegedésben szenvednek (pl. transzplantáltak, immunszupresszáltak, kemoterápiában részesülők). Az influenzával ellentétben az új koronavírussal szemben nincs még vakcina vagy gyógyszer. Ettől függetlenül alapvetően ugyanúgy kell viselkednünk, mint egy influenzajárványban, ami egyébként is most zajlik.

Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

 1. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
 2. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
 3. Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.) az influenzajárvány idején.
 4. Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához.
 5. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
 6. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.).
 7. Szellőztessen minél gyakrabban.
 8. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében.

Jelen utasítása közzétételét napján azonnal hatályba lép.

Budapest, 2020. 03. 10.

Prof. Dr. Radák Eszter
rektor

Sárik Zoltán
kancellár

Hírek

New Paintings bevezetés a neoista festészetbe Záró eseménye

2021 január 15., 16:00 - 19:00

2021. január 15.

VISSZANÉZŐ

Hogy a járvány második hullámában se maradjunk kiállítások, s más kult. élmények nélkül, elindítjuk visszanéző című videósorozatunkat...

2021. január 13.

MULTIPLEX – Szikszai Károly

Megnyitó: 2021. 01. 13. 21:00
Helyszín: Godot Galéria
Megtekinthető: 2021. január 14 - február 6.

2021. január 13.

MINDENT EL KELL KEZDENI VALAHOL – Pintér Dia

Megnyitó: 2021. január 20., 18:00 óra
Helyszín: Horizont Galéria
Megtekinthető: 2021. március 3-ig

2021. január 11.

Tabula rasa -Károlyi Zsigmond és a "monokróm festőosztály" kiállítás

Megtekinthető: 2020. január 15 - április 15.
Godot Kortárs Művészeti Intézet

2021. január 08.

TÖREDEKÉKEK / FRAGAGMENTS

Megnyitó: 2021. január 15. 18:00
Helyszín: MAMŰ Galéria
Megtekinthető: 2021.01.15 – 2021.02.05.

2021. január 08.

Merényi Dávid

Helyszín: Ari Kupsus Galéria
Megtekinthető: 2021. január 28-ig

2021. január 06.

Faun realness - Horváth Gideon

Helyszín: ISBN könyv+galéria
Megtekinthető: 2021. január 7 - február 5.

2021. január 06.

In memoriam KONOK TAMÁS

2021. január 9. 18:00 (Online rendezvény)

2021. január 06.

Konok Tamás: Vonalmozgások

Megnyitónapok: 2020. december 17-18
Helyszín: Molnár Ani Galéria
Megtekinthető: 2021. március 13-ig

2020. december 17.