bezárás

REJTETT TEREK – Éles Lóránt

A Magyar Képzőművészeti Egyetem meghívja Önt

Éles Lóránt
REJTETT TEREK

című kiállítására Parthenón-fríz Terembe

megtekinthető 2020. október 28. és november 13. között,
hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-13 óráig

Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem (1063 Budapest, Kmety György utca 26-28.)


Teljes képernyő

Egyetemi éveim fő irányát a számomra izgalmas természeti jelenségek, struktúrák absztrahált térbeli leképzése határozta meg. A kutatás és érdeklődés folyamatában a madártávlati szerpentines tájtól az évek során a burjánzó makrovilág szerkezeti analíziséig jutottam. Ez a periódus atermészetszó mögött rejlő vizuális esztétikum szobrokban való megfogalmazását jelentette. 

Tanulmányaim végeztével olyan külső behatások, ingerek értek, amik merőben átformálták szobrászatomat. A változás egyik fő oka egy nagy múltú, patinás gyárban való munkába állásomhoz kapcsolódik. Az indusztriális környezetben való lét, egy új kutatási alapot kínált fel nekem. Alapkoncepcióm nem változott, pusztán egy meglehetősen ipari, az esztétikát nem céljának tekintő burokban rejtem el őket.
A szobrok és a befogadó kapcsolata, az emberi kíváncsiságon és tudni vágyáson alapszik. Ha a néző hajlandó interakcióba lépni a munkákkal, akkor az ipari héj alatt egy-egy belső organizmus tárul fel előtte. Munkáim egyik lényeges témája az ellentétpárok hangsúlyozása, mint például a külső héj és a belső tartalom kapcsolata.
Az elmúlt évek tapasztalatai a komfortzónámból való kilépésre késztetnek. Pár évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy szobraimat élénk, figyelemfelkeltő színekkel fedjem be. Ez tudat alatt egy harmadik réteget hozott létre. A szín, a legkülsőbb réteg egy bevonzó, figyelemfelkeltő funkciót lát el. A második réteg maga a formai megjelenés, a belső réteg pedig a személyes megélés, a kíváncsiság kielégülésének a tere. 

Ezek a munkák számomra konténer-szobrok, dobozok, zárt rendszerek, amikbe a befogadó kis ajtókon, réseken, rács-szerkezeteken keresztül kerülhet be az általam láttatott világba.

Tisztelt Érdeklődők!
A járványhelyzet miatt kiállításainkon nem tarthatunk hivatalos megnyitót. Az Epreskertbe való belépéskor a portaszolgálat érintésmentes testhőmérséklet-ellenőrzést végez. Kérem, vegyék figyelembe, hogy a rendelkezések értelmében az Egyetem területén, szabad téren is kötelező a szabályos maszk használat; valamint a Parthenon-fríz teremben egyszerre legfeljebb öt fő tartózkodhat.
Megértésüket és türelmüket köszönjük.

www.facebook.com

Kiállítás

SZOBRÁSZ MESTEREK AZ EPRESKERTBEN I.

Megnyitó 2021. okt. 26., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. okt. 27-  nov. 05.

2021. október 22.

Az Év Grafikája Díjának átadása

Időpont: 2021. október 21., 10:30
Helyszín: MKE, Kondor Béla Galéria
Megtekinthető: 2021. november 14-ig

2021. október 19.