bezárás

Tayler Patrick – Még egy sor medve…

Damjanich János Múzeum, Szolnok
2022. július 25. – augusztus 7.

2022. június 25-én 15 órakor nyílik Tayler Patrick Még egy sor medve… című egyéni kiállítása, mely a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat 2022-es központi helyszínének – Szolnok és környező településeinek – nyitóprogramja is egyben. A kiállítást Pataki Gábor művészettörténész nyitja meg.

A kiállítás – meglehetősen harsány tematikája ellenére – a hagyományos festészeti eszköztár lehetőségeit vizsgálja, azt helyezi kortárs kontextusba. A Dolce-sorozat művei reflektálnak a történeti festészet egyes toposzaira, miközben a kortárs fogyasztói lét játékos kritikáját is nyújtják a látogatóknak. A kiállításon szereplő csendéletek akkurátusan kivitelezett olaj-vászon képek, melyek inspirációs bázisát a szemlélődés, a figyelem változatos minőségeinek megragadása jelenti, így összeköthetőek azzal a festészeti hagyománnyal is, mely jeles szolnoki festők életművében is központi szálként emelkedik ki (például Perlmutter Izsák, Jávor Pál és Fényes Adolf csendéletfestményeiben). A képek fontos vetülete, hogy látvány alapján készülnek, így azt a kérdést is feszegetik, hogy milyen szerepet tölthet be az emberi tekintet „puhasága” és „humánuma” a technikai képalkotás legújabb paradigmaváltásait követően. Az egyre gyorsuló képprodukciós mechanizmusok tükrében, valamint a kidolgozottság fokozásának belső vágya miatt, Tayler képei meglehetősen lassan keletkeznek, és így egy alternatív időérzékelés lehetőségét is megteremtik. Kiterjedt időbeliségüket áthatja a nosztalgia érzete is, mely a gyermekkor irányába fordítja figyelmünket és azt az értelmes létezés alternatív birodalmaként vetíti elénk. A művek nem rendelkeznek közvetlenül leolvasható narratívával, játékosságok abban is áll, hogy számos interpretációt lehetővé tesznek. E jelentésrétegek minden esetben a személy belső tapasztalataira támaszkodnak, így a kiállítás által a művész részvételre szólítja fel a nézőt, aki a leghitelesebben saját élményeivel és emlékeivel közelítheti meg a kiállításon felvonultatott műveket.

A kiállításhoz készült egy, a tárlat címével azonos című kétnyelvű katalógus, mely a művész eddigi pályáját összegzi. A katalógus a Kortárs Szolnok című kiadványsorozat második köteteként kerül publikálásra. Míg a Damjanich János Múzeum időszaki kiállítótermében a Dolce-sorozat 2018-2022 között készült festményeiből egy 15 művet tartalmazó, reprezentatív válogatás kerül bemutatásra, a katalógus átfogóbb képet nyújt a művész különböző sorozatairól. A katalógus bemutatójára július 4-én, 16 órakor kerül sor a Damjanich János Múzeumban.

A kiállítás kurátora: Képiró Ágnes

Tayler Patrick: Ki fél a halványrózsaszíntől, a cuki mackóktól és a mignonoktól?, 2021, olaj, vászon, 120 × 145 cm
Fotó a művész jóvoltából

Tayler Patrick: Macskabuli, 2022, olaj, vászon, 120 × 145 cm
Fotó a művész jóvoltából

Tayler Patrick: Nem ismerheted a félelem mélységeit, amíg nem zuhant a földre egy posztered az éj sötét óráiban, 2022, olaj, vászon, 120 × 145 cm
Fotó a művész jóvoltából

www.facebook.com

Hírek

A kert szelleme - Válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatóinak munkáiból az Esernyős Galériában

Megnyitó: 2022. aug. 4., 18:00
Helyszín: Esernyős Galéria
Megtekinthető: 2022. szept. 6-ig.

 

2022. augusztus 02.

POSZTSZOVJET – Szilágyi Lenke fotói 1990–2002

Megnyitó: 2020. junius 27. 19:30
Helyszín: Centrális Galéria
Megtekinthető: 2022. december 31-ig

2020. június 24.