A hívószó a „forradalom” volt. Elindult az OPEN ART alkotóhét a Képzőn!

A hívószó a „forradalom” volt. Elindult az OPEN ART alkotóhét a Képzőn!

Az OPEN ART alkotó hét keretében a Képző hallgatói a forradalomhoz kapcsolódó bármilyen fogalom, téma, asszociáció mentén meghirdetett projektötleteiket valósítják meg. A meghirdetett témákra csak más tanszékek hallgatói jelentkezhettek, így a projektek különböző művészeti ágak találkozásának eredménye.
Az alkotóhét szeptember 26-30-a között tart, amikor is a tavasszal megalakult 20 csoport megvalósítja projektjeit, a legkülönbözőbb műfajokban és módokon: kiállítás, happening, film, fanzine, mobil applikáció, óriásbábos felvonulás, installáció, szobor stb.
A projektek bemutatására október 1-jén, szombaton és 2-án, vasárnap 10.00-19.00 között kerül sor az Egyetem Főépületében és az Epreskertben, valamint pár külső helyszínen. A kétnapos eseményre minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

OPEN ART PROGRAM

A projektek az alkotóhét jellegéből adódóan a megvalósítás során módosulhatnak, ezért a leírások tájékoztató jellegűek. A megadott időpontokban rövidebb csúszások szintén előfordulhatnak.

OKTÓBER 1. SZOMBAT

10:00-10:20 Főépület

HUNYADI TÉR

10:30-10:50 Főépület, lépcső

ITT ÉS MOST ‒ helyspecifikus installáció
A helyspecifikus installáció a Magyar Képzőművészeti Egyetem főbejáratához vezető lépcső felületén megjelenő szövegképből áll. Az öt nyelven megjelenő felirat szavai ‒ 1956 ITT AND MOST 2016 ‒ jelen és emlékezet viszonyára utalnak.

11:00-11:20 Főépület, Dávid-tér


„Nagy rusztikus kő legyen a névtelen csőcselék emléke, amelyből lettünk, amellyel egyek voltunk, és akikkel együtt térünk meg. De ez is ostobaság, mint minden rágódás a múlton. Feledjetek el, feledjetek el minket, ez hasznos. Az emlékezés köti a cselekvő kart, vagy ostoba, szertelen tettekre sarkallja. Ti éljetek, nevessetek teli szájjal, mert mi is így akartunk élni. Ne hagyjátok, hogy úrrá legyen rajtatok az emlékezés.”
A munka Angyal István kivégzett forradalmár búcsúlevelén alapul. A végakarat szerint a forradalom utóélete, az utódok visszaemlékezése ne az emlékműállítás megszokottá vált heroikus formanyelvén történjen meg. Olyan emlékművük legyen, ami nem emlékmű.

11:30-11:50 Főépület, Nagyelőadó

KÉPZŐSÖK 1956 ‒ 2016 ‒ film (előzetes)
Az 1956-os év hallgatói a Képzőművészeti Főiskola oltalmazó, második otthont teremtő közegében készültek a művészi pályára. A forradalom hazugságokat eltörlő, szellemi felszabadítását a legnagyobb örömmel fogadták. A november 4-i orosz támadást követően a tanárok mindannyian és a diákok túlnyomó többsége is hazament. Talán tucatnyian maradtak benn, de az utcán csellengő kiskatonák közül is bekéredzkedett jó néhány a Főiskola épületébe. Valójában rengeteg fegyver volt a Főiskolán. Lőni nem lőttek, de 7-én hajnalban, amikor az oroszok egy titkos bejáraton át behatoltak az épületbe, a megtalált fegyverek miatt gondolkodás nélkül lőttek. Négy főiskolás és négy kiskatona halt meg 1956. november 7-én. Emléküket tábla őrzi az épület első emeleti díszfolyosóján.
A film főszereplői ‒ ma már idős emberek – akik huszonéves főiskolai hallgatók voltak 1956-ban. Az őket kérdező, figyelő egyetemi hallgatók szintén huszonévesek; azonosságot keresnek a történeti múlt és az általuk megélt jelen között.

12:00-12:20 Főépület, Vetítő

KÍSÉRLETI KÖZÖSSÉG ‒ fiktív művésztelep / fanzine
A művésztelep egyik alapvető funkciója olyan szabad terek megteremtése, amelyben a kreatív gondolkodást és alkotó munkát a helyszín távlata, a szabadidő és munka összekapcsolódása, valamint az együtt töltött idő inspirálják.
A projekthét programjában a klasszikus művésztelepekhez kapcsolódó fogalmakat Budapesti helyszínekhez kötik a résztvevők. Céljuk egy elképzelt művésztelep rendszerének és programjának közös felépítése, és egy a művésztelepi munka fiktív dokumentációs anyagát tartalmazó kiadvány létrehozása.

12:30-12:50 Főépület, Dávid tér

ITT 1956 ‒ térbeli kalligráfia
A munka az Andrássy úti főépületben zajló 1956-os történések egy tragikus momentumára reflektál. Négy hallgató (Bódis Antal, Csőrös Zoltán, Komondi Sándor, Kovács József) és négy ismeretlen kiskatona vesztette életét november 4-én fegyveres harc közben a ma Dávid térnek nevezett helyszínen. A térbeli kalligráfiával szeretnénk megemlékezni az itt történtekről.

EBÉDSZÜNET

14:00-14:20 Epreskert, 5/6-os műterem

’56 AZ 5/6-BAN ‒ falfestmények
Az „’56 az 5/6-ban” projekt résztvevői az Epreskert 5/6-os műtermének falaira készített absztrakt falfestészeti kompozíción keresztül kísérlik meg vizuális formában felidézni '56 szellemiségét. A közösen készített tervek alapján megvalósuló művet az ’56-os forradalom által ihletett zené(k) inspirálták. Az alkotómunka folyamatáról fotó-, illetve videó-dokumentáció készül. A létrejött mű ‒ megsemmisítését követően ‒ ebben a formában marad fenn.

14:30-14:50 Epreskert

BENNÜNK ÉLŐ IDEGEN ‒ szabadtéri installáció
A projekt résztvevői mindennapi életterüket, az Epreskertet teljesen új kontextusba és hangulatba helyezik. Változatosan ábrázolt „tankra, harci repülőgép, lövedékre stb., haditechnikára, erőszakosnak, idegennek ható, ’nem oda való’” furcsa tárgyakra utaló festett felületekkel töltik meg a környezetet, bevonva és kihasználva ezzel a kert természeti adottságait. A kert számos pontján, különböző téri helyzetekben elhelyezett tárgyak tovább mélyítik az ellentétet egy-egy tér különböző hangulatai között (harctér<->művészeti/műtermi kert-tér). A hallgatók ily módon állítanak emléket a korabeli eseményeknek.

15:00-15:20 Epreskert

ELÉG ‒ happening
„A projekt lényege, hogy a résztvevők könnyítsenek a lelkükön (ha csak jelképesen is) azáltal, hogy cetlire felírt gondjaikat egy kartonpapírból és fából épült szovjet tankba dobják, amelyet utána elégetünk. Véleményünk szerint ez '56 szellemisége. A gondok megfogalmazása és azután az eltüntetésükre tett kísérlet. Gondjai mindenkinek vannak. Bízunk benne, hogy az akciónak pozitív hatása lehet a résztvevők lelkiállapotára.”

15:30-16:10 Epreskert ‒ Főépület

BÁBOK ‒ utcai performansz
Tisztelgés a történelem óriásai előtt valódi óriásokkal. Egészen pontosan óriásbábokkal, melyeket a hallgatók az alkotói hét folyamán készítenek el. A bábok egy fenomenális performansz keretében vonulnak át az Epreskertből az Andrássy úti Főépületbe.

16:20-16:40 Helyszín: KOCCINTÓ (Papa Joe Koccintó Söröző ‒ 1067 Budapest, Hunyadi tér 1.)

TITKOS HÁBORÚ ‒ képeskönyv és az eredeti illusztrációk kiállítása
Valós és fantasztikus elemekből szőtt fiktív történet, mely az egyetem épületében játszódik. A történet során hiteles személyek kerülnek kapcsolatba képzeletbeli teremtményekkel, melyek különböző történelmi társadalmakat, eszméket személyesítenek meg. A kiállítás az egyetemmel szomszédos, a hallgatók és oktatók által is kedvelt KOCCINTÓ-ban látható.

17:30-17:50

Labor
(1053 Budapest, Képíró u. 6.)

HISTORICAL TURISM
A háborúkat emlegetve evidens hogy rögtön a halálos áldozatokra asszociálunk, de ritkán képzeljük el magunkat olyan szituációban, amikor ez megtörténhet, és még ritkábban kerülünk olyan helyzetbe (szerencsésebb esetben soha), amikor ténylegesen veszély fenyeget minket. Az alkotók célja olyan nagyméretű képek létrehozása, amelyek leginkább a fesztiválokon, vásárokon felbukkanó életnagyságú figurákat ábrázoló paravánokhoz hasonlatosak. A képekkel interakcióba lépve a látogató az áldozat szerepébe helyezkedhet.

17:50-18:00 Labor
(1053 Budapest, Képíró u. 6.)

NŐK 56-BAN ‒ ismertető és térkép a városban kihelyezendő plakátokról
„1956 történetéből még mindig hiányoznak a nők. Ha mégis feltűnnek, csak kivételes, szimbolikus alakok. A forradalom historiográfiája ebből a szempontból nem kivételes, éppúgy nélkülözi a nőtörténeti fejezetet, illetve a társadalmi nem szempontjából átírt elemzést, mint történelmünk egésze. Nem tudjuk, a nők mint csoport, hogyan viselkedtek a forradalom napjaiban, nem tudjuk, mi volt a nők egyéni története.” A csoport tagjai egyénileg vagy kisebb csoportokban szabadon választott technikával plakátokat, illetve plakátsorozatot készítenek, amelyeken 1956 női narratívája is megjelenik, és amelyeket a város különböző pontjain fognak a későbbiekben kihelyezni. Az open art hét végén egy Budapest térképet állítanak ki, amin meg lesznek jelölve a plakátok helyei és témai, továbbá a plakát kikerülésének ideje.

18:00-19:00 Labor
(1053 Budapest, Képíró u. 6.)

ZENÉLŐ SZÍNEK ‒ audiovizuális interaktív „plakát”
A projekt alapja szín és hang kapcsolata. A résztvevők egy interaktív játszóteret hoznak létre a közönség számára, amit akcióművészet jellegűen a közösség erejével kiviteleznek. Hallgassátok meg!

OKTÓBER 2. VASÁRNAP

10:30-10:50 Főépület, Vetítő

DÁVID_TÉRI_ESTEK_1 ‒ prezentáció
Az előző tanév során a hallgatók körében megfogalmazódott egy kezdeményezés a „Dávid- téri estek” című programsorozatra, ami a Dávid téren zajló, szakok és tanszékek közötti (a későbbiekben akár intézmények közötti) integrációt, párbeszédet segítő kötetlen, zenei, irodalmi programokkal, pecha-kucha estekkel egybekötött rendezvényeket takarna. Havi, esetleg kétheti rendszerességgel zajlanának ezek a hiánypótló események.
Ennek a (remélhetőleg későbbiekben „hagyománnyá” váló) eseménysorozatnak a bemutatkozó, „portfólió” programjait szervezik meg az Open Art alkotóhét alatt, amellyel rövid, „képes” prezentáció formájában ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

11:00-11:20 Főépület, Vetítő

56' VÁROSI SÉTA APPLIKÁCIÓ ‒ prezentáció
Az applikáció az 56-os forradalmi eseményekhez köthető helyszíneket mutatja be személyes elbeszéléseken keresztül. Abban különbözik az eddig ismert sétáktól, hogy egy magányos introvertált tevékenységként írható le a séta. Az útvonalat akár egyedül is be lehet járni, nem egy vezetett csoporttal, saját tempóban.
Az interaktív történelmi séta az 56-os eseményekhez köthető helyszínekre kalauzol, ahogy a cselekmény az útvonallá fűzött részletek nyomán bontakozik ki. Ezt kiegészítve a történet korát archív fotók, filmek és korabeli sajtóanyagok galériája idézi meg.

11:30-11:50 Főépület

TÁVLAT, ÁTVÁLTOZÁS, JÖVŐKÉP ‒ kiállítás
Az emberi élet véletlenszerűségére és kiszámíthatatlanságára épülő portrésorozat.
Az egyes portrékat valós emberek cetlikre feljegyzett gyermekkori álmai és a sorsukat befolyásoló felnőttkori negatív hatások véletlenszerűen kihúzott párosítása adja. Negatív végkifejletű emberi sorsok egyfajta gyermeki igazságérzet hangulatával megjelenítve.

12:00-12:20 Főépület

BUNKER ‒ camera obscura fotográfiák / kiállítás
„Hogy néz ki a múlt jelene?” (Dr. Baksa-Sós Vera)
A kiállított fotográfiák a Budapesten található II. világháborús bunkerek egyikében, a hűvösvölgyi Fazekas-hegyen készülnek. A bunker több évtizeden át megközelíthetetlen katonai őrhely és lőállás volt.
A bunker lőrései három irányba néznek. A lőrések biztosítják a camera obscura kép létrejöttéhez szükséges nyílásokat. A 3 irányból leképezett tájképet fotópapírra rögzítik a résztvevők.

SZÜNET

18:00-19:00 PINCE (1122 Budapest, Hajnóczy József u. 5.)

ZÁRÓJEL ‒ kiállítás
A projekt résztvevői egységes képméretben, a „zárójel” fogalma mentén dolgozzák fel 1956 tematikáját

Az OPEN ART bemutatók helyszínei:

  • Magyar Képzőművészeti Egyetem, Főépület ‒ 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
  • Magyar Képzőművészeti Egyetem, Epreskert ‒ 1063 Budapest, Kmety György u. 26-28.
  • LABOR (1053 Budapest, Képíró u. 6.)
  • PINCE (1122 Budapest, Hajnóczy József u. 5.)
  • KOCCINTÓ (

A program letölthető (.pdf)

Az eseményt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Éltes Barna – Hasított táj

Éltes Barna – Hasított táj

Megnyitó: 2022.12.13., 18:00
Helyszín: Parthenón Fríz-terem
Megtekinthető: 2022.12.22-ig

Éltes Barna – Hasított táj

MAPPASZOMBAT – MKE Festő Tanszék

helyszín: MKE, Tanácsterem
dátum: 2022.12.17. 9-18h

MAPPASZOMBAT – MKE Festő Tanszék
MEGHÍVÓ – Volkan Davut Mengi vizuális művész doktori védésére

MEGHÍVÓ – Volkan Davut Mengi vizuális művész doktori védésére

időpont: 2022.12.14., 11:00
Helyszín: online megvalósuló esemény, a MS Teams használatával

MEGHÍVÓ – Volkan Davut Mengi vizuális művész doktori védésére
Vitézek a Végeken és a könyvtárban

Vitézek a Végeken és a könyvtárban

Időpont: 2022.12.16., 15:00
Helyszín: MKE, Könyvtár

Vitézek a Végeken és a könyvtárban
Életműdíjat kapott Auth Attila

Életműdíjat kapott Auth Attila

Életműdíjat kapott Auth Attila
MEGHÍVÓ - Rajztriennálé V. Országos Rajztriennálé

MEGHÍVÓ - Rajztriennálé V. Országos Rajztriennálé

Megnyitó és díjátadó ünnepség: 2022. 11. 26., 11.00
Helyszín: Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján

MEGHÍVÓ - Rajztriennálé V. Országos Rajztriennálé
BARCSAY JENŐ TANULMÁNYI JUTALOM PÁLYÁZAT

BARCSAY JENŐ TANULMÁNYI JUTALOM PÁLYÁZAT

2022. november 14 – december 12.

BARCSAY JENŐ TANULMÁNYI JUTALOM PÁLYÁZAT
Amit először mondtál, az volt az igaz! – Lélek és művészet szimbiózisa

Amit először mondtál, az volt az igaz! – Lélek és művészet szimbiózisa

Helyszín: Aula
Megnyitó: 2022. 11. 22. 18:00
Időpont: 2022. 11. 22– 12. 14.

Amit először mondtál, az volt az igaz! – Lélek és művészet szimbiózisa
XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé

XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé

Megnyitó: 2022. november 17. 17:00
Helyszín: Munkácsy Mihály Múzeum

XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé
ÜZENET 

ÜZENET 

Megnyitó: 2022. 11. 21., 18:00 
Megtekinthető: 2022. 11. 21. - 12. 10.
Helyszín: Várnegyed Galéria

ÜZENET 
BUDAPESTI ILLUSZTRÁCIÓS FESZTIVÁL  –  3. ÉVFORDULÓS PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS

BUDAPESTI ILLUSZTRÁCIÓS FESZTIVÁL – 3. ÉVFORDULÓS PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS

BUDAPESTI ILLUSZTRÁCIÓS FESZTIVÁL – 3. ÉVFORDULÓS PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
Cipősdoboz akció a biharkeresztesi gyerekekért!

Cipősdoboz akció a biharkeresztesi gyerekekért!

Cipősdoboz ajándékot szervezünk a biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola nehéz sorsú tanulóinak...

Cipősdoboz akció a biharkeresztesi gyerekekért!
Kisebb világok. Dioráma a kortárs képzőművészetben

Kisebb világok. Dioráma a kortárs képzőművészetben

Megnyitó: 2022. 10. 13., 18.00
Helyszín: A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 
Megtekinthető: 2023. 01. 15-ig

Kisebb világok. Dioráma a kortárs képzőművészetben
NAPLÓ – Kőnig Frigyes

NAPLÓ – Kőnig Frigyes

Megnyitó: 2022. 10. 13. 18:00
Helyszín: Műcsarnok
Megtekinthető: 2022. 10. 14. - 2023. 02. 05.

NAPLÓ – Kőnig Frigyes
Autonóm Anatómia

Autonóm Anatómia

Megnyitó: 2022. 10. 20, 17:00
Helyszín: Deák17
Megtekinthető: 2022. 10. 21– 12. 17.

Autonóm Anatómia
BETWEEN OUR SELVES

BETWEEN OUR SELVES

Time: 08.10. 2022 - 17.12.2022
Location: Hungarian University of Fine Art

BETWEEN OUR SELVES
Maradjon köztünk

Maradjon köztünk

Szemelvények Révész László László művészetpedagógiai tevékenységéből
Helyszín:MKE, Barcsay-terem
Megtekinthető: 2022.10. 8 – 12. 17.

Maradjon köztünk
előKÉPZŐ

előKÉPZŐ

a Magyar Képzőművészeti Egyetem felvételi előkészítő kurzusa
Jelentkezés: 2022. szeptember 30-ig

előKÉPZŐ

A 2022/2023-as tanév I. félévi munkarendje

A 2022/2023-as tanév I. félévi munkarendje
Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (EIÖ) programról

Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (EIÖ) programról

Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (EIÖ) programról