A BARCSAY KURATÓRIUM és a MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM
tisztelettel meghívja Önt

A BARCSAY PÁLYÁZAT JUTALMAZOTTJAINAK KIÁLLÍTÁSÁRA
és
DÍJÁTADÁSI ÜNNEPSÉGÉRE

2020. január 13-án, hétfőn 17 órára az Egyetem Aulájába, 1062 Budapest, Andrássy út 69.

Barcsay Jenő végrendeletében fogalmazta meg egy díj és egy tanulmányi jutalom létrehozását. Az első a Barcsay Díj, amelyet egy pályakezdő képzőművész kaphat, a másik a Barcsay Jutalom azon Képzőművészeti Egyetemen tanuló hallgatók számára, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az Anatómia-Térábrázolás órák során. Ez utóbbi díj átadására kerül sor január 13-án az MKE Aula kiállítóterében a pályamunkákból rendezett kiállítás megnyitóján, amelyet hagyományosan Barcsay Mester január 14-i születésnapjához időzít az Egyetem. A díjról kuratórium dönt, amely a Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék oktatóiból, valamint a Festő Tanszék vezetőjéből áll. Az előző évekhez hasonlóan a zsűri olyan munkákat jutalmazott, amelyekben az elemző szemléletmód, a művészet hagyományos formáit újraértelmező gondolkozás, azaz Barcsay Jenő szellemiségéhez kapcsolható törekvések voltak érzékelhetők. A kiállításon a jutalmazott alkotások mellett egy válogatás látható a pályázatra beküldött anyagból.

Az Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék lényegesnek tartja az egyetem néhai tanára, Barcsay Jenő emlékének ápolását, aki nem csak világhírű művész volt, de maradandót sikerült alkotnia a művészet oktatás terén is, amelyet tizenhét nyelvre lefordított és számtalan kiadást megért Művészeti Anatómia könyve bizonyít. A Tanszék a kor igényeihez alakítva kívánja tovább folytatni a Barcsay Jenő által kidolgozott pedagógiai örökséget. Jelenleg kidolgozás alatt áll a Barcsay-módszer, amely nem csak az emberi test megismerését, hanem a térbeli gondolkozás fejlesztését kívánja korszerű eszközökkel hasznos gyakorlati tudássá tenni a képzőművész hallgatók számára.

Kiállító hallgatók:

Balogh Krisztián, Benkő Barnabás, Csapó Dóra Gabriella, Csapó Júlia, Enyedi Zsolt István, Gubányi Bálint Álmos, Horváth Júlia Veronika, Kaszás Konrád József, Kálóczi Eszter, Korom Vivien, Korossy-Khayll Levente, Kovács Richárd, Kováts Hanna, Krausz Dániel Csaba, Lázár Kristóf, Rácz Áron, Szlávik Barbara

A jutalmakat és az emlékérmeket átadja Kőnig Frigyes, az MKE Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék vezetője és a Barcsay kuratórium elnöke.

Barcsay Alapítvány pályázat nyertesei a 2019/2020-as tanévben:

  1. Balog Krisztián
  2. Csapó Júlia
  3. Enyedi Zsolt István
  4. Korossy-Khayll Levente
  5. Kovács Richárd

A kiállítás megtekinthető 2020. január 23-ig, hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-13 óráig.

fotó: Bartha János