Art Weekend Budapest a Magyar Képzőművészeti Egyetem részvételével

Art Weekend Budapest a Magyar Képzőművészeti Egyetem részvételével

Art Weekend Budapest a Magyar Képzőművészeti Egyetem részvételével

2023. december 1–2.

A Nyugat-Európában már igen népszerű, de nálunk először útjára indított Art Weekend Budapest december első hétvégéjén három napon át tárlatvezetésekkel, kiállításokkal és extra programokkal várja ingyenesen a látogatókat. Pénteken és szombaton a Képzőművészeti Egyetem is becsatlakozik a rendezvénybe.

Programjaink:

  • december 2., szombat 15 óra – Szabó Andrea tárlatvezetése a Mozgásban című kiállításon| MKE Aula

In movimento / Mozgásban
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula
1062 Budapest, Andrássy út 69–71.
2023. november 23. – december 6.

A tárlatunkon bemutatott művek a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Accademia di Belle Arti di Roma műtermi gyakorlatának keretében készültek, több vizuális művészeti szakot reprezentálva.

A műhelymunka során a hallgatók új utakat kereső megoldásokkal ismerkedhettek meg, szem előtt tartva a kortárs nyelvezetet, hiszen a betű, mint szavakat formáló „rajzolt” jel folyamatosan változó, mozgásban lévő, jelenkort meghatározó vizuális elem. A kiállításra zömében kísérleti tipográfiák, illetve a nyomatokhoz applikációval beolvasható animációk kerültek kiválasztásra.

A kiállítók a két egyetem hallgatói. Accademia di Belle Arti di Roma: Adele Pennetta, Agnese Simotti, Andrea Bolzetti, Andrea Varì, Benedetta Tisi, Cosimo Patronella, Costantina Fiscarelli, Flavio Di Francesco, Ierardi Mariantonietta, Jie Liu, Lisa Di Domenico, Mariapia Ottodo, Natalia Synowiec, Pecce Lorenzo, Shuyue Yan, Xueyao Li, Yishan Ji. Magyar Képzőművészeti Egyetem: An Zhengxin Tímea, Bácsi Benjámin, Bibó Dániel, Borsi Panna, Csordás Flóra, Tóth Melinda, Druzsin Nikoletta, Farkas Bence Márk, Fellegi Nóra, Gábos József, Kalmár Csenge, Kincses Gergő, Mezei Tamás, Réti Virág, Schmidt Antal, Szabó Ráhel, Torkos Barbara, Üveges Máté.

A projekt az EU4ART, az Európai Egyetemek Szövetsége programjának keretében valósult meg, Szabó Andrea és Kovács Olivér Artúr, a Grafika Tanszék oktatóinak vezetésével.

A kiállítás december 6-ig látogatható.

  • december 1., péntek 17 óra – Don Tamás tárlatvezetése az Álmainkban valóra válnak az álmaink című kiállításon | MKE Barcsay terem
  • december 2., szombat 16 óra – Tóth Boglárka tárlatvezetése az Álmainkban valóra válnak az álmaink című kiállításon | MKE Barcsay terem

Álmainkban valóra válnak az álmaink
Egy utópisztikus képzőművészeti egyetem
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem
1062 Budapest, Andrássy út 69–71.

2023. október 18. – december 16.

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink című tárlat az elképzelt, ideális, utópisztikus képzőművészeti egyetemen fennálló körülmények elgondolására, valamint felépítésének lehetőségére koncentrál. A közös gondolkodásra öt hazai művészeti intézmény – a Budapesti Metropolitan Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem – oktató művészei, elméleti szakemberei kaptak felkérést, mivel fontos szempont volt, hogy a projekt résztvevői valós pedagógiai tapasztalattal is rendelkezzenek. Mellettük ugyanakkor egy nyílt pályázat keretében olyan hallgatók is jelentkezhettek, akik jelenleg a magyar felsőfokú képzőművészképzésben vesznek részt.

A kiállítás előkészítésének központi eleme egy műhelymunka-sorozat volt, amelynek az eseményein a hallgatók és a tanárok közösen gondolkodhattak egy elképzelt, ideális művészeti egyetemről. A találkozások során négy nagy téma – az emberi tényező, a struktúra/statement, a kommunikáció/együttműködés, valamint a tér – körvonalazódott. A projektben résztvevők e problémákra koncentráló csoportokba szerveződve folytatták a munkát. A folyamat során az egyik kulcskérdés az volt, hogy hogyan lehet műtárgy formájában bemutatni a felmerülő gondolatokat.

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink kiállítást a képzőművészeti oktatásban résztvevő hallgatók számára kiküldött szociológiai felmérés teszi teljessé, amelynek vizualizációja a kiállítótérben jelenik meg. A közös munkafolyamat, a kérdések megvitatásának állomásai, fordulópontjai egy idővonal formájában válnak láthatóvá a kiállításon.

A kiállítás december 16-ig látogatható.

  • Vezetett túra (ARTtour): ArtHAB → MKE
    A csoport 2023. december 2., szombat 14 órakor indul a Hungarian Art and Business kiállítóhelyről (1062 Budapest, Andrássy út 112.)
    (A vezetett művészeti sétákra az https://www.artnesz.hu/ oldalon szükséges regisztrálni!)

Kiállításaink az Art Weekend Budapest keretében december 1-jén és 2-án 10–18 óra között egyénileg is látogathatók.

Meghívó Filó Veronika doktori védésére

Időpont: 2024.02.29., 10:00
Helyszín: MKE Doktori Iskola, a Feszty-ház

Meghívó Filó Veronika doktori védésére