Zelenák Grafikai Ösztöndíj

Zelenák Crescencia

Zelenák Crescencia
Zelenák Crescencia

Zelenák Crescencia

Az ösztöndíj a Grafika Tanszék egyik legmeghatározóbb alkotójának állít emléket. A hagyományteremtő kezdeményezés szellemiségében is tükrözi névadója alkotói szemléletét, támogatva a kreativitás és a gyakorlati alkalmazás szimbiózisát.

“Cencike”, ahogy volt kollégái jó szívvel emlegetik, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik legmeghatározóbb alakja. Negyven éven keresztül volt grafikusművész-generációink oktatója és mestere. Munkája országosan elismert, Munkácsy- és Kossuth-díjjal is kitüntették.

A tervezőgrafika legkülönfélébb területein alkotott: igényes, kifinomult művészi eszközökkel tervezett emblémákat, kulturális és kereskedelmi plakátokat, diafilmeket, bélyegeket, címereket, melyek magas művészi színvonalát számtalan hazai és nemzetközi pályázaton díjakkal ismerték el. A Papp-csoport tagjaként két évtizeden át vett részt kiállításokon. A tervezőgrafika különböző műfajait bemutató tárlatok felhívták a figyelmet az esztétikai érték mellett a grafikai tervezés gyakorlati jelentőségére is. Zelenák Crescencia neve a magyar grafika páratlanul gazdag korszakát fémjelzi.